VIDEO Cum s-a rupt in doua un drum din Romania reabilitat recent

VIDEO Cum s-a rupt in doua un drum din Romania reabilitat recent

Drumul DN 29 B face legatura intre municipiul Botosani si municipiul Dorohoi, dar si catre nordul extrem al Romaniei si implicit zona de frontiera. Sefii de la Sectia de Drumuri Nationale Botosani, spun ca nu este vorba de o greseala de proiectare sau constructie a drumului ci de o tasare a solului. Portiunea de drum de la Leorda cu tasari de teren a fost facuta in regie proprie de SDN Botosani.

acum 72 luni (19 Apr 2018)

Drumul DN 29 B face legatura intre municipiul Botosani si municipiul Dorohoi, dar si catre nordul extrem al Romaniei si implicit zona de frontiera. Acest drum a avut, o perioada de doua decenii, o reputatie macabra, din cauza numarului mare de accidente. Iar una dintre cauzele principale ale producerii accidentelor era starea proasta a drumului, foarte ingust si plin de gropi si denivelari. Tocmai de aceea, in 2015 s-a luat decizia reabilitarii acestei sosele. La nici trei ani de la reparatiile capitale, pe o portiune de sosea, in apropierea localitatii Leorda, drumul s-a crapat efectiv in doua. Mai mult decat atat, drumarii spun ca problema este cunoscuta de aproape 28 de ani fara nicio solutie concreta din partea autoritatilor.

Marele rift din mijlocul soselei Soseaua rupta in doua se afla la doi kilometri distanta de Leorda. Pe o portine de aproximativ 200 de metri, structura drumului, cu tot cu asfalt, s-a despicat. Portiunea de drum afectata este si in panta dar si intr-o zona de curbe, ceea ce transforma condusul pe aceasta sosea intr-un adevarat cosmar. Sefii de la Sectia de Drumuri Nationale Botosani, spun ca nu este vorba de o greseala de proiectare sau constructie a drumului ci de o tasare a solului. Fenomenul acesta se manifesta acolo incontinuu de aproximativ 28 de ani.", spune Viorel Zacretchi seful SDN Botosani. Singura solutie: un drum nou De altfel specialistii spun ca exista doua solutii, ambele foarte costisitoare. "Dupa mine, ca specialist, singurele solutii sunt ori consolidarea portiunii respective de teren sau gasirea unei rute noi. Dar sa faci un drum nou, va dati seama ce inseamna, expropieri, studii de fezabilitate, investitii si asa mai departe", spune Viorel Zacretchi. Drum stricat la nici trei ani de la reabilitare Desi specialistii drumari au solutii la nivel teoretic, deocamdata nimeni nu este dispus sa finanteze asemenea lucrari de anvergura. "Noi mentinem lucrarea, cat de cat, prin adaos de mixtura in fiecare an ca sa aducem la... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro