Bijuterii dacice exceptionale recuperate din Austria, dupa ce au fost traficate pe piata neagra a antichitatilor

Bijuterii dacice exceptionale recuperate din Austria, dupa ce au fost traficate pe piata neagra a antichitatilor

Circa 500 de monede si 18 podoabe dacice din argint, bunuri de patrimoniu de o valoare istorica exceptionala, un fost identificate si recuperate de procurorii din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie intr-o cauza vizand traficul ilicit de bunuri culturale mobile. Bunurile repatriate In ultimii ani, patrimoniul cultural national a fost reintregit cu: 13 bratari multispiralice dacice regale din aur (totalizand 12,633 kg de aur), un colier cu pandativi si cercei din aur (provenind din cetatea dacica de la Capalna - monument UNESCO), 1.035 monede din aur de tip Koson (totalizand 8,7 kg aur), 215 drahme din argint de tip Koson, peste 50 de stateri din aur de tip Lysimachos (circa 0,5 kg), peste 5000 de denari romani din argint (imperiali si republicani), peste 70 de piese de podoaba din argint, doua table din bronz reprezentand legea municipiului Troesmis, statuia reprezentand pe zeul Hercule, precum si alte obiecte de cult, arme si unelte, din antichitate si Evul Mediu.

acum 35 luni (19 Apr 2018)

Circa 500 de monede si 18 podoabe dacice din argint, bunuri de patrimoniu de o valoare istorica exceptionala, un fost identificate si recuperate de procurorii din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie intr-o cauza vizand traficul ilicit de bunuri culturale mobile.

"Pe langa institutiile statului roman implicate alaturi de procurorii Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, respectiv Parchetul de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia, Inspectoratul General al Politiei Romane, Ambasada Romaniei in Republica Austria, Ministerul Culturii si Identitatii Nationale si Muzeul National de Istorie a Romaniei, actiunea a beneficiat de sprijinul Ambasadei Republicii Austria in Romania si al Politiei din orasul austriac Salzburg", a informat Ministerul Public. "Lotul de monede cuprinde atat piese numismatice dacice din argint emise in secolele III-II a.Chr., cat si emisiuni romane republicane si imperiale emise intre secolele II a.Chr si I p.Chr., acestea fiind monede care au circulat in spatiul intra-carpartic si la nord de Dunare in perioada cuprinsa intre secolele III a.Chr-I p.Chr. si I p.Chr., fiind realizate in ateliere din spatiul locuit de catre geto-daci, cu predilectie Transilvania (spatiul intracarpatic), Salaj-Crisana (spatiul de la vest de Carpatii Apuseni), Banat si Oltenia. Se remarca doua tipuri de bratari unicat, realizate din bare de argint, una dintre bratari avand terminatiile in forma de cap de lup, in timp ce o serie de bratari se individualizeaza prin prezenta unor inele de care sunt prinse pandantive mici in forma de secure", a informat Muzeul National de Istorie a Romaniei, gazda conferintei la care sunt prezentate artefactele.

Dosarele aurului dacic

Ministerul Public informeaza, intr-un comunicat, ca in ultimii 13 ani, cel putin15 cauze privind furtul si traficul de obiecte de patrimoniu au fost instrumentate sau sunt in curs de solutionare pe r... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro