Sarcina la femeile cu RH negativ. Ce inseamna incompatibilitatea de RH si ce efecte poate avea asupra fatului

Sarcina la femeile cu RH negativ. Ce inseamna incompatibilitatea de RH si ce efecte poate avea asupra fatului

Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila" din Bucuresti deruleaza proiectul "Asuma-ti sa fii sanatos" axat pe cele mai importante probleme de sanatate ale romanilor, explicate de cadre didactice universitare. la mamele cu grupul O si feti grup A sau B exista o protectie in caz de incompatibilitate Rh , anticorpii anti A sau anti B curate de hematiile din circulatia maternal inainte ca ele sa fie recunoscute de sistemul imun. "Se efectueaza transfuzii intrauterine de obicei la nivelul venei ombilicale si uneori, in functie de pozitia fatului si termenul de gestatie, in vena intrahepatica. "Copiii afectati de iziomunizare, transfuzati intrauterin , au risc mai mare de anemie postnatal si risc de complicatii pe termen lung date de asfixie si anemia intrauterina".

acum 84 luni (1 May 2017)

Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila" din Bucuresti deruleaza proiectul "Asuma-ti sa fii sanatos" axat pe cele mai importante probleme de sanatate ale romanilor, explicate de cadre didactice universitare. Anca Siminonescu, sef de lucrari la Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila" din Bucuresti, medic primar obstetrica-ginecologie la Spitalul Filantropia,vorbeste despre sarcina la mamele cu RH negativ si despre izoimunizarea.

Pentru viitoarele mamici, determinarea grupului sanguin si a Rh-ului fac parte din analizele obligatorii, gratuite, in perioada de sarcina. Introducerea profilaxiei cu Imunoglobuline antiD prin programele nationale ale Ministerului Sanatatii, depistarea anemiei fetale intrauterine prin ecografie si tratamentul intrauterin prin transfuzie fetala au dus la scaderea incidentei bolii hemolitice a nou nascutului.

Ce este boala hemolitica si de ce dorim sa o prevenim?

"In sarcina, la gravidele Rh negative cu sot Rh pozitiv, pot aparea anticorpii antieritrocitari si o serie de evenimente imunopatologice care sa produca hemoliza fetala si anemie. In caz de hemoragie feto-materna apar, initial, anticorpi tip IgM care nu vor trece de bariera placentara, ulterior anticorpii IgG care pot trece de bariera placentara".

O noua expunere la antigenii fetali (la a doua sarcina) va determina o productie rapida, crescuta de anticorpi IgG care traverseaza placenta si se fixeaza pe globulele rosii fetale, produc hemoliza la nivelul eritrocitelor fetale.

"Exista mai multe categorii de antigene care pot produce alloimunizari, fiind deosebit de rare, vom aborda doar incompatibilitatea de Rh. la mamele cu grupul O si feti grup A sau B exista o protectie in caz de incompatibilitate Rh , anticorpii anti A sau anti B curate de hematiile din circulatia maternal inainte ca ele sa fie recunoscute de sistemul imun. Necunoasterea a... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro