Psihologia emoticoanelor: cum ne influenteaza reactiile si comportamentul

Psihologia emoticoanelor: cum ne influenteaza reactiile si comportamentul

In anii '80, mai exact pe data de 19 septembrie 1982, la ora 11:44 a.m., profesorul Scott Fahlman, de la Universitatea Carnegie Mellon, a postat un mesaj pe un forum universitar: "Propun urmatoarea secventa de semne pentru glumeti: :-) Cititi-o pe o parte". Pentru profesorul de sociologie Ben Agger, de la Universitatea din Texas, raspandirea larga de care se bucura emoticoanele in prezent vorbeste despre o comunicare online limitata inainte de aparitia acestora.

acum 113 luni (1 Dec 2014)

In anii '80, mai exact pe data de 19 septembrie 1982, la ora 11:44 a.m., profesorul Scott Fahlman, de la Universitatea Carnegie Mellon, a postat un mesaj pe un forum universitar: "Propun urmatoarea secventa de semne pentru glumeti: :-) Cititi-o pe o parte". Acela a fost momentul in care au luat nastere emoticoanele, acele semne care acopera astazi toata gama de sentimente umane si care insotesc astazi aproape toate conversatiile online.

Pe reteaua de socializare Twitter exista un forum in care sunt dezbatute sensurile emoticoanelor si sunt sugerate unele noi.

Pentru profesorul de sociologie Ben Agger, de la Universitatea din Texas, raspandirea larga de care se bucura emoticoanele in prezent vorbeste despre o comunicare online limitata inainte de aparitia acestora.

Faciliteaza comunicarea

Pe masura ce acestea au inceput sa inlocuiasca unele cuvinte, oamenii de stiinta au realizat ca ele au asupra noastra mai multa putere decat ne-am imagina.

Cand este insotit de un emoticon precum "smiley face", un simplu salut pe retelele online ne poate spune ce stare are interlocutorul nostru, influentandu-ne atitudinea vizavi de el. Un studiu recent arata ca angajatii care primesc de la angajatorii lor o critica insotita de un "smiley face" tind sa o accepte mai usor. O alta cercetare sustine ca studentii sunt mai tentati sa accepte participarea la cursurile online atunci cand in discutiile de grup se folosesc emoticoane.

Semne cu chip de om

Legatura noastra cu aceste simboluri online este departe de a fi superficiala, sunt de parere oamenii de stiinta. A fost demonstrat ca ele declanseaza in creier aceeasi activitate cerebrala inregistrata cand privim o fata umana reala - dupa cum sustine un studiu australian publicat in revista de specialitate "Social Neuroscience".

Nu este de mirare, in aceste c... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro