Prezentarea sub identitate falsa in fata agentului de politie nu este o infractiune. In ce situatii devine minciuna penala

Prezentarea sub identitate falsa in fata agentului de politie nu este o infractiune. In ce situatii devine minciuna penala

In situatia prezentata, agentul de politie nu si-a facut treaba pana la capat, fiindca declaratia data de CA privind identitatea nu era suficienta pentru a se stabili persoana care a comis contraventia, singurul in masura sa determine identitatea, pe baza unor verificari, fiind doar politistul, "Identitatea unei persoane se stabilste, in principal, prin verificarea actelor de identitate ale persoanelor sau verificarea altui document emis de institutii sau autoritati publice (pasaport, permis de conducere, legitimatie de serviciu ori diploma de absolvire a unei institutii de invatamant), cu fotografie de data recenta.

acum 87 luni (31 Jan 2017)

Ca sa fie considerata infractiune de fals privind identitatea, o conditie esentiala este ca prezentarea sub o identitate falsa sa fie facuta prin folosirea frauduloasa a unui act de identificare, legitimatie, document de stare civila sau prin a unui astfel de act falsificat.

Daca prezentarea sub o identitate falsa s-a facut prin simpla afirmatie verbala a persoanei in fata organelor de politie fara folosirea frauduloasa a vreunui astfel de act (buletin, carte de identitate, pasaport, certificat nastere sau de casatorie etc.) acelei persoane nu i se poate retine infractiunea de fals privind identitatea. Au precizat-o mai multe instante din Romania, care, in astfel de cazuri, au ajuns la concluzia ca nu exista intrunite elementele constitututive ale infractiunii de fals in declaratii.

Iata un caz concret, judecat in urma cu un an si jumatate, dupa ce un barbat care conducea autoturismul sub influenta bauturilor alcoolice, fara sa aiba asupra lui documentele prevazute de lege pentru control, a fost oprit de un echipaj de politie. Barbatul s-a prezentat politistilor cu numele fratelui sau, C.L., care a figurat, ulterior ca autor al contraventiei, in procesul-verbal de constatare intocmit de catre agent.

Astfel ca pe numele fratelui, care nici macar nu era de fata, a fost intocmit si procesul-verbal de aducere la cunostinta a perioadei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice.

Ulterior, barbatul si-a recunoscut faptele, inclusiv pe cea de a fi comunicat politistilor numele fratelui, motivand ca a recurs la acest lucru tocmai pentru ca avea permisul expirat si consumase bauturi alcoolice si dorea sa evite evite eventuale sanctiuni contraventionale.

Instanta l-a achitat pe inculpat sub aspectul savarsirii infractiunii de fals

Situatia aceasta a aparut in rechizitoriu si a fost retinuta de instanta de judecata, care ins... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro