Oameni ai strazii transformati in fermieri: au grija de trei sere si se pregatesc sa-si vanda produsele online

Oameni ai strazii transformati in fermieri: au grija de trei sere si se pregatesc sa-si vanda produsele online

N-a inteles la inceput cum un fir verde poate sa faca ceva comestibil, dar dupa ce a gustat rosiile ingrijite de el si dupa ce toata iarna a avut gogonele la borcan, este mai rabdator si chiar ii invata si pe altii ce au de facut. Un voluntar francez ii invata sa aiba rabdare in munca cu plantele La buza serei l-am intalnit si pe Adrian, un voluntar francez inalt si blond care nu isi arata ochii de sub ochelarii de soare, care a petrecut in Satu Mare sase din ultimele opt luni iar acuma s-a reintors pentru inca un an. Voluntarul Adrian (stanga) impreuna cu un viitor voluntar - foto: Adrian Caraba Anul acesta legumele vor fi vandute online Proiectul este unul pe fonduri europene si de coeziune, din diferite granturi oferite de alte tari europene, dar in ceea ce priveste legumele, asociatia nu a stabilit cantitati ce trebuie produse, ci numar de beneficiari ce trebuie implicati sa munceasca.

acum 95 luni (10 May 2016)

Aceasta zicala se potriveste perfect beneficiarilor Asociatiei "Stea" din Satu Mare, oameni ai strazii, fara adapost, napastuiti si incercati de soarta, care si-au gasit alinarea si intelegerea la acest ONG.

Asociatia "Stea" se ocupa de ani de zile cu oamenii strazii. Dincolo de micul dejun pe care il ofera acestora si produsele de igiena, voluntarii asociatiei incearca reintegrarea beneficiarilor in societate. Cei de la asociatie au ales sa le ofere o ocupatie oamenilor, din care tot ei sa aiba de castigat mai tarziu. Acest castig se refera atat la partea pecuniara, cat si la cea de dezvoltare, munca in echipa, cultivarea rabdarii si a responsabilitatii. Fara sa stiu, am nimerit tocmai intr-o zi de "Porti deschise" la ei, timp in care primeau in vizita elevi de la diferite scoli din oras. Nu pachetele cu care acestia veneau i-au incantat cel mai mult, ci socializarea cu ei, jocurile jucate impreuna, competitia de care sparge muntele de conserve cu mingea si picturile pe fata. Peste 4000 de plante de rosii stau cuminti in pahare si cresc sub atenta supraveghere a oamenilor strazii. Doarme pe unde apuca, iar traiul de zi cu zi si-l face din banii castigati din munca la intretinerea unor terenuri de tenis. N-a inteles la inceput cum un fir verde poate sa faca ceva comestibil, dar dupa ce a gustat rosiile ingrijite de el si dupa ce toata iarna a avut gogonele la borcan, este mai rabdator si chiar ii invata si pe altii ce au de facut. Sunt acolo la strand, la terenurile de tenis, eu am grija sa fie terenul bun.

Oamenii strazii lucrand la sera - foto: Adrian Caraba

Janos este un alt beneficiar al Asociatiei Stea, care in fiecare dimineata dupa ce se trezeste si trebuie sa paraseasca adapostul de noapte unde si-a gasit salas vine la sera. Ii place sa priveasca plantele cum cresc, cum fac frunze, cum se dezvolta, dar ii este frica de fragilitatea lor atunci cand vine vorba sa scoata rasadurile din pahare si sa le planteze in sera mare. La ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro