EXCLUSIV. Decizia care a stat la baza prabusirii controlate a celei mai mari societati de asigurare din Romania a fost desfiintata de justitie

Presupusa datorie de peste 21 milioane euro pe care Astra Asigurari ar fi avut-o catre Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADR), adica motivul principal invocat de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) pentru trimiterea societatii de asigurare in administrare speciala si apoi in faliment, este rezultatul unei erori majore de interpretare comise de doua instante din Romania, a stabilit Inalta Curte de Casatie si Justitie. Decizii cel putin interpretabile, la ASF Informatia privind presupusa datorie pe care Astra ar fi avut-o catre Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale a aparut pentru prima data in 2014, intr-un raport despre care surse din piata afirma ca ar fi fost coordonat chiar de catre unul dintre membrii consiliului de administratie al celui mai mare concurent al Astra Asigurari de la acea vreme.

acum 92 luni (2 Sep 2016)

Presupusa datorie de peste 21 milioane euro pe care Astra Asigurari ar fi avut-o catre Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADR), adica motivul principal invocat de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) pentru trimiterea societatii de asigurare in administrare speciala si apoi in faliment, este rezultatul unei erori majore de interpretare comise de doua instante din Romania, a stabilit Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Datoria de peste 93 milioane de lei (21 milioane euro) invocata in baza unei polite de garantie emisa pentru firma Romstrade nu este, asadar, justificata legal. Aceasta este concluzia Inaltei Curti de Casatie si Justitie prin care magistratii au motivat decizia de a trimite spre rejudecare dosarul in care Astra si compania de drumuri se judeca de trei ani.

Dupa ce instanta suprema a luat aceasta hotarare, sansele ca CNADR sa mai aiba castig de cauza sunt extrem de reduse, avand in vedere ca si in situatia in care Curtea de Apel, cea care va rejudeca speta, isi mentine decizia initiala, cuvantul final il va avea tot completul de la ICCJ care a apreciat ca sentinta initiala este gresita.

Totusi, raul a fost deja facut, in conditiile in care datoria fictiva a fost chiar motivul principal pentru care Autoritatea de Supraveghere Financiara a trimis Astra Asigurari sub administrarea speciala a KPMG, grupul care a devenit si lichidator al celei mai mari firme de asigurare dupa ce a condus-o catre faliment.

Motivarea Curtii Supreme, consultata si de "Romania libera", este extrem de precisa si releva o eroare materiala de proportii. Prima instanta a pornit de la premisa falsa ca respectivele contracte reprezinta instrumente de garantare neconditionate, constatand, prin urmare, ca pentru plata daunei este suficient ca beneficiarul, in acest caz CNADNR, sa solicite achitarea despagubirii, au constatat magistratii ICCJ.

Mai mult, potrivit clauzelor din polita de asigurare, valoarea prejud... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro