Cum poti micsora riscul de infarct in sase saptamani

Astfel, grupul care a consumat ueli de masline cu un continut scazut de fenoli a inregistrat o scadere a scorului de la - 0.5 la - 0.8, in timp ce grupul care a consumat ulei de masline cu un continut mare fenoli a relevat o reducere de la - 0.6 la - 0.8.

acum 113 luni (22 Nov 2014)

Includerea uleiului de masline, un ingredient cheie al dietei mediteranene, in alimentatia zilinica aduce beneficii insemnate sanatatii inimii, prin imbunatatirea unor indicatori chimici asociati bolilor arterelor coronariene, o cauza frecventa de infract, informeaza dailymail.co.uk.

Pentru a ajunge la aceste concluzii, cercetatorii de la Universitatea din Glasgow si Lisabona au adaugat, zilnic, in dieta a 69 de femei si barbati sanatosi cate 20 de mililitri de ulei de masline, ceea ce reprezenta aproximativ patru lingurite - cantitatea obisnuita dintr-o salata. Unii au consumat ulei de masline bogat in compusi fenolici, iar altii ulei sarac in acest tip de compusi, pe o perioada de sase saptamani.

Fenolii sunt compusi care se gasesc in mod natural in plante, inclusiv in masline, si sunt considerati a fi responsabili pentru efectele protectoare ale uleiului de masline.

Echipa de cercetare a folosit o noua tehnologie de diagnosticare prin examinarea probelor de urina pentru o serie de peptide, substante produse in urma descompunerii proteinelor, identificate deja ca biomarkeri ai bolilor coronariene.

Noua tenhica de analizare, numita proteomica, permite detectarea variatiilor foarte mici ale nivelurilor anumitor proteine, care sugereaza semnele timpurii ale bolii, inainte de aparitia simptomelor.

Evaluarea s-a bazat pe un sistem de notare a sanatatii inimii de la 1, care inseamna un caz clar de boala coronariana, pana la - 1, care defineste o inima sanatoasa.

Astfel, grupul care a consumat ueli de masline cu un continut scazut de fenoli a inregistrat o scadere a scorului de la - 0.5 la - 0.8, in timp ce grupul care a consumat ulei de masline cu un continut mare fenoli a relevat o reducere de la - 0.6 la - 0.8.

Ce am descoperit a fost ca, indiferent de continutul fenolic al uleiului, a existat un efect pozit... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro