Scandalul Bica. Fostul sef al DIICOT ramane dupa gratii. Instanta a respins cererea de eliberare din arest
Cu sprijin din interiorul ANRP, samsarii imobiliari au reusit sa cumpere dosare de retrocedare de la fostii proprietari si sa incaseze de la statul roman sume de ordinul zecilor de milioane de euro. Averea declarata a Alinei Bica, sefa DIICOT, retinuta pentru fapte de coruptie: un teren, un apartament, o masina si bijuterii de 9.000 de euro Ultima declaratie de avere depusa de Alina Bica, procurorul-sef al DIICOT, retinuta joi seara pentru fapte de coruptie, nu este una foarte stufoasa: un teren, un apartament, o masina, bijuterii, dar si patru credite bancare. CSM a refuzat sa dea aviz pentru arestarea acesteia Alina Bica, sefa Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), a fost retinuta in aceasta seara de colegii ei de la DNA, fiind acuzata de abuz in serviciu.
Filmul anchetei
Pe 15 octombrie 2014, procurorii DNA s-au autosesizat in cazul reconstituirii frauduloase a unui drept de proprietate asupra unui teren agricol, in suprafata de 13.535 de hectare, din zona Plumbuita din Capitala.
Anchetatorii spun ca, pe 15 martie 2011, Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul ANRP, din care faceau parte Alina Bica, Lacramioara Alexandru si Dragos-George Bogdan, ar fi aprobat raportul de evaluare, intocmit de expertul Emil Nutiu. Specialist care, potrivit anchetatorilor, ar fi primit de la Gheorghe Stelian, inainte de efectuarea raportului, intre 30.000 si 100.000 lei, "pentru a supraevalua terenul, iar prin intermediari a fost realizata o interventie la nivelul membrilor Comisiei de Stabilire a Despagubirilor".
Interventia ar fi venit, potrivit unor surse judiciare, de la omul de afaceri Dorin Cocos, care, la randul sau, ar fi cerut 10 milioane de euro pentru sprijinul pe care i l-ar fi acordat omului de afaceri. La momentul la care evaluatorul a finalizat raportul, valoarea totala a terenului a ajuns la aproximativ 377.000.000 lei, si Dorin Cocos a cerut 10.000.000 euro, in mai multe transe, pentru a interveni pe langa factori de decizie din cadrul ANRP in vederea solutionarii dosarului", a spus martorul. "Membrii Comisiei, luand la cunostinta de concluziile raportului de evaluare a terenului, nu au constatat ca expertul evaluator a supraevaluat terenul respectiv, de la 113.954.741 lei, valoare reala a terenului, la 377.282.300 lei, valoarea unui teren asemanator situat intr-o zona centrala a Capitalei", noteaza anchetatorii in actele aflate la dosar.
Procurorii sustin ca, la sedinta din martie 2014, cand a fost prezent si expertul evaluator Emil Nutiu, Alina Bica "a facut un elogiu profesionalismului evaluatorului, considerand ca raportul de evaluare este corect intocmit, iar suma stabilita era justificata".
Astfel, comisia a aprobat acel raport, iar Gheor... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro