Cruzimile de la Cighid, lagarul in care au murit peste 130 de copii, anchetate de procurori: "Sobolanii ii mancau de vii. Erau condamnati la moarte"

Cruzimile de la Cighid, lagarul in care au murit peste 130 de copii, anchetate de procurori:

Au fost depuse la parchet 1442 de documente, fiind vizate peste 100 de persoane, de la directori pana la femei de serviciu care au lucrat in aceste centre de plasament "Aceasta sesizare are ca obiect doar trei din cele 26 de institutii de plasament pentru minorii cu deficiente. Plangerea de la Parchet a fost depusa pe baza marturiilor supravietuitorilor si pe baza certificatelor de deces "Exista cazuri de moarte imposibile, cum e cazul unei fetite de 4 ani care a fost trecuta cu anorexie in certificatul de deces. In urma analizei actelor de deces si a certificatelor constatatoare de moarte, efectuata de expertii IICCMER si de o echipa de specialisti in medicina legala, s-a constatat ca, pe de o parte, au existat rate crescute de mortalitate in cazul unor patologii usor de prevenit sau de diagnosticat precoce si de tratat corespunzator, iar, pe de alta parte, au existat cauze de moarte care sustin, prin specificul lor, concluziile cu privire la existenta unui regim caracterizat prin tratamente neomenoase aplicate minorilor din cele trei centre.

acum 83 luni (2 Jun 2017)

Sesizarea penala depusa de reprezentantii ICCR priveste tratamentele neomenoase aplicate in perioada comunista in caminele spital din Cighid, Pastraveni si Sighetul Marmatiei, care au avut drept consecinta moartea a cel putin 771 de copii. Au fost depuse la parchet 1442 de documente, fiind vizate peste 100 de persoane, de la directori pana la femei de serviciu care au lucrat in aceste centre de plasament

"Aceasta sesizare are ca obiect doar trei din cele 26 de institutii de plasament pentru minorii cu deficiente. Ne-am concentrat pe acestea trei pentru ca sunt emblematice prin numarul mare de victime si despre toate aceste orori se stia inca din primele saptamani de dupa decembrie 1989. De aproape 30 de ani am lasat acesta tema in afara oricarui interes, nu s-a sesizat nimeni", a declarat, Radu Preda presedintele IICCMER.

"Regimul din institutiile mentionate, aflate in timpul regimului comunist in administrarea statului roman, a dus nemijlocit la moartea a cel putin 771 de minori - numar provizoriu. Astfel, la Caminul spital pentru minorii nerecuperabili Cighid s-au inregistrat 138 de decese in perioada 1 octombrie 1987 - 26 martie 1990, la Caminul spital Pastraveni au fost 394 de decese confirmate intre 1 octombrie 1966 - 30 aprilie 1990, in timp ce Caminul pentru minori deficienti nerecuperabili din Sighetu Marmatiei a inregistrat 239 de decese in perioada 20 ianuarie 1973 - 31 decembrie 1991", au precizat reprezentantii IICCMER.

Numarul real al victimelor este greu de estimat, acesta fiind de peste 10.000 de persoane, atat supravietuitori cat si morti in cele trei camine pentru minori nerecuperabili. Pe de o parte cea administrativa, sunt oameni care concret erau vinovati de ceea ce se intampla, profesional, doctori sau alte meserii ale unor oameni care nu si-au facut treaba pana la capat si politica, pentru ca aceste institutii erau sub control politic. Erau controlate de factorul pol... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro