Povestea din spatele tabloului "Romania revolutionara". Muza pictorului Rosenthal a sfarsit tragic la 31 de ani

Povestea din spatele tabloului

"Romania revolutionara", creatia pictorului Constantin Daniel Rosenthal este unul dintre cele mai reprezentative tablouri ale romanilor, simbol al revolutiei de la 1848. In spatele tabloului se ascunde povestea unui pictor nascut in Budapesta , care a aderat la principiile revolutionarilor de la 1848 si povestea muzei sale, la origini, o englezoaica , sotia revolutionarului C.A. Pictorul si muza sa au ajutat revolutionarii Atunci cand CA Rosetti si alti revolutionari au fost arestati , Maria Rosetti s-a deghizat in taranca si cu fetita in brate a plecat sa-si salveze sotul.

acum 43 luni (22 Jul 2016)

"Romania revolutionara", creatia pictorului Constantin Daniel Rosenthal este unul dintre cele mai reprezentative tablouri ale romanilor, simbol al revolutiei de la 1848. In spatele tabloului se ascunde povestea unui pictor nascut in Budapesta , care a aderat la principiile revolutionarilor de la 1848 si povestea muzei sale, la origini, o englezoaica , sotia revolutionarului C.A. Constantin Daniel Rosenthal s-a nascut la Budapesta, intr-o familie de negustori evrei. Prieteniile cu viitorii revolutionari romani le-a legat la Viena, in perioada in care studia la Academia de Belle Arte. S-a stabilit la Bucuresti in 1842, ajutat de pictorul Ioan Negulici. In 1987 a decis sa treaca la crestinism si i-a preluat prenumele de Constantin. In pragul Revolutiei de la 1848 a revenit in Bucuresti, fiind unul dintre participantii activi la miscare. Mary Grant Pictorul si-a cunoscut muza, pe Mary Grant alias Maria Roseti , cu un an inainte de revolutie. Mary Grant s-a nascut in Guernesey, Anglia, in anul 1819 si ar fi ramas poate o simpla necunoascuta pentru Romania daca drumul vietii n-ar fi purtat-o catre tara pe care avea sa o iubeasca mai mult decat pe meleagurile natale. Mary Grant vine si ea in Romania si se angajeaza ca guvernanta pentru copii colonelului Ioan Odobescu. Rosetti, important om politic, in 1847, cu un an inainte de Revolutia de 1848. Desi nu era romanca , Mary Grant devenita in urma casatoriei Maria Rosetti, se regaseste in aspiratiile si idealurile revolutionarilor de la 1848.

Pictorul si muza sa au ajutat revolutionarii Atunci cand CA Rosetti si alti revolutionari au fost arestati , Maria Rosetti s-a deghizat in taranca si cu fetita in brate a plecat sa-si salveze sotul. Rosetti era urcat, impreuna cu un grup de revolutionari pe o corabie turca pentru a fi dus in Serbia, Maria le-a cerut voie supraveghetorilor sa fie lasata sa-si sarute sotul de ramas-bun. Gratie curajului si staruintei Mariei Rosetti si prietenului ei, pictorul care a ajutat-o restul ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro