Cardiolog: "Daca un pacient nu se lasa de fumat, renunt sa-l mai tratez". Cum ne putem proteja inima

Cardiolog:

Dr. Egemen Duygu (38 de ani) este de un deceniu medic cardiolog in Turcia, iar in prezent isi desfasoara activitatea la spitalul Acibadem International din Istanbul. Dr. Egemen Duygu a explicat, pentru "Weekend Adevarul", care sunt manifestarile pe care nu trebuie sa le ignoram si care sunt cele mai noi metode de tratament care salveaza vietile celor cu afectiuni cardiovasculare. Spre exemplu, la Constanta am consultat un pacient in varsta de 29 de ani cu complicatii grave, care a facut un infarct. Sunt doi factori care influenteaza sanatatea inimii: unul este genetic - si aici nu avem ce face, il mostenim -, iar cel de-al doilea tine de conditiile in care traim, de stilul nostru de viata: daca fumam sau nu, daca avem kilograme in plus, daca facem sau nu miscare, daca traim in stres sau nu. De regula este vorba de probleme la valvele inimii sau de insuficienta cardiaca. Daca este necesar, putem sa luam un vas de sange de la nivelul bratului sau, uneori, de la picior si refacem podul sau conexiunea cu probleme. Astfel de interventii se pot realiza doar pe vasele de sange care iriga inima sau si pe cele ale altor organe?

acum 95 luni (4 Jun 2016)

Dr. Egemen Duygu (38 de ani) este de un deceniu medic cardiolog in Turcia, iar in prezent isi desfasoara activitatea la spitalul Acibadem International din Istanbul. Cel mai tanar pacient roman, de care a avut grija dupa ce acesta a suferit un infarct, avea 29 de ani. Dr. Egemen Duygu a explicat, pentru "Weekend Adevarul", care sunt manifestarile pe care nu trebuie sa le ignoram si care sunt cele mai noi metode de tratament care salveaza vietile celor cu afectiuni cardiovasculare. Egemen Duygu: Am observat ca in intreaga lume tot mai multi pacienti tineri se confrunta cu astfel de probleme, nu doar in Romania sau in Turcia. Spre exemplu, la Constanta am consultat un pacient in varsta de 29 de ani cu complicatii grave, care a facut un infarct. La un moment dat a inceput sa se simta rau si a mers la medic. Depinde de noi sa nu ne imbolnavim?

Sunt doi factori care influenteaza sanatatea inimii: unul este genetic - si aici nu avem ce face, il mostenim -, iar cel de-al doilea tine de conditiile in care traim, de stilul nostru de viata: daca fumam sau nu, daca avem kilograme in plus, daca facem sau nu miscare, daca traim in stres sau nu. Dar, de departe, cel mai mare factor de risc intr-o boala cardiologica este fumatul. Cum sa facem sa ne rupem de rutina zilnica si sa gasim doar pentru noi cateva momente de recreere?

Sunt persoane care isi propun si care chiar reusesc sa stea departe de stres. In situatii de criza, unii mananca foarte mult, unii beau, iar altii au atacuri de panica. Eu, spre exemplu, dupa ora 18.00, cand plec de la spital, imi pun o ora castile la care ascult muzica si ma plimb cu bicicleta. Daca ar fi sa faceti un top al recomandarilor pe care le faceti pacientilor care se adreseaza spitalului din Istanbul, care ar fi cele mai importante? Sa stea departe de stres, dar, mai ales, sa nu fumeze. Dar sunt pacienti pe care i-am tratat pentru diverse probleme si care continua sa fumeze si atunci interventia este fara sens, pentru ca venele se infu... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro