Istoricul Lucian Boia, la Bookfest: "Romanii se trag mai mult din comunism decat din daci si din romani"

Istoricul Lucian Boia, la Bookfest:

(...) Cred ca in clipa de fata, dintre toti intelectualii romani, dintre oamenii de stiinta umanisti, Lucian Boia este persoana care scrie pentru ca vrea sa talmaceasca si sa inteleaga si sa ne ajute sa intelegem lucruri pe care le-am trait, dar nu le-am inteles. Sigur, ne tragem din daci si din romani la distanta de 2000 de ani, dar nu mai semanam chiar atat de bine cu aceste popoare antice, care aveau cu totul alta cultura si mentalitate, insa de comunism suntem foarte apropiati".

acum 80 luni (4 Jun 2016)

Istoricul Lucian Boia si filosoful Gabriel Liiceanu au vorbit astazi, la Bookfest, despre volumul "Strania istorie a comunismului romanesc (si nefericitele ei consecinte), publicat recent la Editura Humanitas. Urma asta e foarte adanca, pentru ca imparte scriitorii in doua: oamenii ca Lucian Boia fac parte dintre oamenii de stiinta umanisti care scriu pentru ca au ceva de spus. Noi, cei alti cativa, care scriem filosofie, sa zicem, scriem pentru ca am dori sa spunem ceva si nu suntem siguri ca vom reusi. (...) Cred ca in clipa de fata, dintre toti intelectualii romani, dintre oamenii de stiinta umanisti, Lucian Boia este persoana care scrie pentru ca vrea sa talmaceasca si sa inteleaga si sa ne ajute sa intelegem lucruri pe care le-am trait, dar nu le-am inteles. E vorba de propria istorie, de istoria Europei, de istoria unor epoci diferite. (...)

Cartea are un titlu extrem de explicit, dar si foarte literar: . Titlul ne spune ca este vorba de perioada pe care am trait-o timp de patru decenii - de ce anume este ea stranie, iar subtitlul ne spune in ce fel de lume am intrat dupa 1989. (...) Dar de ce are Lucian Boia privilegiul de a fi inteles ceea ce noi nu am inteles?

Ce credeam noi ca am inteles din comunism si, de fapt, n-am inteles? In primul rand, mi-a scapat , cuvantul care ii place atat de mult domnului Boia si care are atata acoperire. Am crezut, personal, ca ceea ce am trait intre '48 si '89 a fost un fenomen analog intru totul cu ceea ce s-a petrecut in Ungaria, Bulgaria, Cehoslovacia, Polonia, RDG. Citind aceasta carte, afli ca ceea ce am trait noi, alaturi de celelalte popoare care faceau parte din Blocul Sovietic, are marca unica a acestui loc. (...) O sa dau un citat din carte, care spune totul: <

Pentru perioada dupa 1989 si pana astazi, nu am sa va tin discursuri. E ca si cum intreaga poveste a comunismului nu ar fi avut alt rost decat acela de a inlocui o clasa dominanta cu alta. Cel putin, nu trebuie sa ne temem ca oamenii acest... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro