Acord nuclear istoric

UPDATE: Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite se va reuni săptămana viitoare pe tema acordului nuclear dintre marile puteri şi Iran, pentru a anula sancţiunile internaţionale impuse regimului islamist de la Teheran, anunţă surse diplomatice, potrivit Mediafax. O astfel de cooperare ingrijorează in cel mai inalt grad Israelul şi monarhiile sunnite din Golf, care se tem că Iranul utilizează această revenire pentru a susţine şi mai intens miliţiile şiite din Orientul Mijlociu şi pentru intărirea capacităţilor sale militare, intr-un moment in care Teheranul este deja activ implicat in marile crize din regiune, din Siria şi Irak, trecand prin Liban şi Yemen.Aceşti adversari consideră că acordul nu va face decat să intarzie, şi nu să impiedice Iranul să devină o putere nucleară.

acum 105 luni (14 Jul 2015)

UPDATE: Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite se va reuni săptămana viitoare pe tema acordului nuclear dintre marile puteri şi Iran, pentru a anula sancţiunile internaţionale impuse regimului islamist de la Teheran, anunţă surse diplomatice, potrivit Mediafax.

Statele Unite vor prezenta un proiect de rezoluţie pe această temă miercuri, potrivit unor diplomaţi de la Naţiunile Unite, relatează Reuters.

"Săptămana viitoare, Consiliul de Securitate al ONU va recunoaşte dreptul unui stat in curs de dezvoltare de a avea un program de purificare a uraniului.

******

Iranul şi ţările grupului "5 plus 1" (SUA, Rusia, China, Franţa, Marea Britanie şi Germania) au anunţat la Viena ajungerea la un acord istoric asupra programului nuclear iranian, rodul a nouă ani de negocieri. După mai multe prelungiri ale termenelor fixate şi o ultimă zi deosebit de tensionată, Iranul şi grupul celor şase puteri mondiale (grupul "5 plus 1" - SUA, Rusia, China, Franţa, Marea Britanie şi Germania) au anunţat marţi, in capitala austriacă, ajungerea la un acord istoric asupra programului nuclear iranian, ce limitează considerabil capacitatea nucleară a Teheranului in schimbul ridicării sancţiunilor internaţionale financiare şi referitoare la petrol impuse Republicii islamice. Afacerea s-a incheiat după 20 de luni de negocieri asupra unui acord dorit de preşedintele american Barack Obama şi care acum reprezintă cea mai mare reuşită diplomatică a mandatului său prezidenţial.

Intr-un discurs, transmis in direct şi de televiziunea iraniană, Obama şi-a exprimat mulţumirea faţă de semnarea acestui acord nuclear care "demonstrează eficacitatea diplomaţiei". Obama a promis că, in cazul in care Congresul va respinge acordul, va uza de dreptul său de veto. Un "moment istoric" şi "nou capitol de speranţă" pentru Mohammad Javad Zarif, ministrul iranian de Externe.

Iranul şi apropierea de... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro