FOTO Satele tacute din munti, ascunse in tinutul dacilor. Cum traiesc romanii in catunele din Gradistea Muncelului

FOTO Satele tacute din munti, ascunse in tinutul dacilor. Cum traiesc romanii in catunele din Gradistea Muncelului

Padurile ocupa peste 70 la suta din suprafata Parcului Natural Gradistea Muncelului-Cioclovina, o rezervatie care cuprinde mai mult de 38.000 de hectare, in Muntii Sureanu. De la poalele muntelui si pana la prima casa din Ursici, locuita de o familie de crescatori de vaci, sunt cel putin zece kilometri, iar de aici pana la urmatorul camin din sat care inca nu a fost parasit de stapani mai trebuie strabatuti aproape doi kilometri. Palma lui Dumnezeu Fundatura Ponorului, un alt loc de poveste din Parcul Gradistea Muncelului, se dezvaluie calatorilor, ca un platou inconjurat de dealuri abrupte, si traversat de un parau cristalin, care se onduleaza printre locurile de pasunat, stanele, capitele, dealurile si casele vechi din lemn ale celor catorva localnici.

acum 74 luni (22 Feb 2018)

Padurile ocupa peste 70 la suta din suprafata Parcului Natural Gradistea Muncelului-Cioclovina, o rezervatie care cuprinde mai mult de 38.000 de hectare, in Muntii Sureanu.

Parcul natural se intinde pe teritoriul administrativ al comunelor Pui, Orastioara de Sus si Bosorod, iar cele cateva sate de pe raza lui sunt risipite pe munte, ori insirate pe vaile unor parauri. Pentru ca nu sunt drumuri pana la casa lui, situata intr-o vale, inconjurata de ruinele mai multor case parasite, omul a sapat singur un drumeag, pana la poteca din apropierea cetatii Blidaru.

"Au fost vremuri in care eram vizitat doar de ursi, lupi si alte vietati care se ascund prin padure si dau tarcoale la animale si la porumbul din gradina", a povestit David.

Vasile (71 de ani) locuieste impreuna cu sotia sa in Comarnic, un alt sat al carui nume nu apare pe harti. "Intreaga zi ne-o petrecem avand grija de animalele de pe pasuni. Ne incalzim la soba si ne luminam casa cu ajutorul dinamului, iar dupa doua ore de mers pe jos ajungem la primul sat, Ohaba Ponor, unde este magazin", povesteste Ioan.

Multi dintre turistii care ajung pe drumul de tara ce porneste din satul Ohaba Ponor si strabate vaile Sureanului se indreapta spre Pestera Cioclovina. "Pestera este cam la vreo doua ore de mers pe jos din satul Federi, daca stii potecile prin padure. Pe drum insa ai ce vedea: pesteri, un zid dacic, locuri minunate despre care se spune ca ascund comori si animale salbatice", explica Ioan, un batran din Federi, un sat aflat in Parcul Natural Gradistea Muncelului-Cioclovina.

Ursici, satul pastorilor

Oamenii din Ursici si-au construit casele din lemn pe culmile muntilor, deasupra padurilor de fag, molid si mesteacan, la capatul unor poteci care se bifurca de mai multe ori. Cei din Ursici isi ingroapa mortii in curte, la drum, impodobindu-le crucile cu flori si ciucuri de lana si pastrau ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro