Ziaristul de instante: viata intre doua pronuntari si o arestare

Ziaristul de instante: viata intre doua pronuntari si o arestare

Intr-o dupa-amiaza torida de la inceputul verii lui 2005, locuitorii blocurilor din Piata Natiunilor Unite, aflata la doi pasi de centrul Capitalei, au participat, fara voia lor, la un spectacol straniu. Pe iarba deja arsa de la baza gardului, alti zeci de ziaristi se coceau in soarele aspru, blestemand transpirati, asteptand un semn de la colegii lor, pentru a intra pe pozitii. Nu aveai loc sa arunci un bat de chibrit, iar ca sa poti intra in cladire, trebuia sa te freci de cateva zeci de persoane nervoase si transpirate. Astazi, meseria de jurnalist "pe Justitie" este una dintre cele mai solicitante, o combinatie de test fizic (stat in picioare in fata unei cladiri ore intregi) si stres (cine da primul stirea, cat de repede actionezi, cat de repede afli dedesubturile unei audieri). Cum a inceput totul Pana la "momentul Patriciu", intre jurnalisti si munca de instante era, in general, o relatie ca intre doua rude de gradul al patrulea: se mai suna, din cand in cand, extrem de rar, fiecare stie de existenta celuilalt, dar interactiunea graviteaza in jurul unei politeti fortate. Cititi, de exemplu, urmatoarea sentinta: "Ca urmare, perceperea comisionului de administrare in locul comisionului de risc, incepand cu a 91-a zi de la intrarea in vigoare a OUG 50/2010 este contrara acestui act normativ, cat si dispozitiilor legale privind incheierea unei conventii valabil facute asa cum prevad dispozitiile art. Chiar si evenimentele din aceasta zona sunt greu de prins si de cuantificat de cineva care sta toata ziua in redactie, planificandu-si stirea de maine. Viata in fata la DNA: in cautarea timpului pierdut Grup de reporteri, in fata DNA, asteptand din casti semnalul de incepere FOTO: MARIAN ILIESCU Exista un trotuar pe strada Stirbei Voda din Bucuresti care, avand in vedere cum au decurs lucrurile in ultimele luni, ar putea fi transformat, fara probleme, de catre Primaria Capitalei in obiectiv turistic. Oamenii de la casele luxoase din zona ii vad, aducandu-si sculele de zeci sau sute de mii de euro, aparate de fotografiat, laptopuri, camere de filmat si antene. Oamenii au impresia ca poate cele mai teribile injuraturi le auzi de la soferii de taxi sau de la muncitori.

acum 109 luni (14 Mar 2015)

Intr-o dupa-amiaza torida de la inceputul verii lui 2005, locuitorii blocurilor din Piata Natiunilor Unite, aflata la doi pasi de centrul Capitalei, au participat, fara voia lor, la un spectacol straniu. Se facea ca zeci de ziaristi, reporteri, cameramani, fotografi si care de televiziune invadau un perimetru care, pana la acel moment, facea parte dintr-o straduta ce se termina intr-un parc linistit.

In acea zi, gardurile cladirii ce adapostea Tribunalul Bucuresti, plus cateva Judecatorii de sector, erau luate cu asalt. Zeci de oameni stateau cocotati pe constructia de beton, inalta de vreo doi metri jumate, ce imprejmuia locul unde dubele aduceau acuzatii la proces. Pe iarba deja arsa de la baza gardului, alti zeci de ziaristi se coceau in soarele aspru, blestemand transpirati, asteptand un semn de la colegii lor, pentru a intra pe pozitii. Nu aveai loc sa arunci un bat de chibrit, iar ca sa poti intra in cladire, trebuia sa te freci de cateva zeci de persoane nervoase si transpirate.

In acea zi, portarii institutiei si-au facut cruci cat pentru un an de mers cu troleibuzul pe langa biserici. Iar acum, toti acei oameni invadasera o cladire mai tot timpul goala, misunand haotic, ca o comunitate de insecte ce si-a pierdut regina. Un barbat urma sa fie adus cu propunere de arestare preventiva. Iar in acea zi, 27 mai 2005, o noua specie de jurnalisti isi facea loc in organigramele redactionale din toata tara: ziaristii de instante. Sunt masa aceea amorfa, stransa cu microfoanele, camerele de filmat si reportofoanele, infofoliti iarna si lac de transpiratie vara, alergand dupa cate unul pentru a-l intreba cum comenteaza decizia instantei. Zi dupa zi, ii insotesc pe Hrebenciuc, Udrea, Videanu sau Cocos, in cei cativa metri de la iesirea din cladirea DNA, pana la duba ce-i aduce in arest. In ultimii lor pasi, inainte de a ajunge dupa gratii.

Astazi, meseria de jurnalist "pe Justitie" este una ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro