Cetatea Uriesilor de la Garbova. Legenda unei comori ingropate in zidurile din padure

Cetatea Uriesilor de la Garbova. Legenda unei comori ingropate in zidurile din padure

Din traseul zidurilor de incinta s-au pastrat pana astazi, in stare relativ buna de conservare, latura lunga de la de vest si cea scurta de la sud. Zidurile au fost amenajate din piatra de cariera (fata zidurilor) si din fragmente de piatra sau pietre de rau. Hotarari vechi de 200 de ani, probe in instanta Contradictii pe un contract de 5 milioane de euro.

acum 68 luni (16 Sep 2017)

Culmea este cuprinsa intre paraiele Dumbrava si Raul Mare, marginita fiind, cu o exceptie, de pante abrupte. Dinspre sud, pe o sa lata de aproximativ 30 metri, vine drumul de la Jina. Fortificatia se mai este cunoscuta si sub denumirea de Cetatea Uriesilor si a fost ridicata in secolul al XIII-lea. Zidurile late de 2 metri se pastrau pe trei laturi, ceea ce a permis reconstituirea dimensiunilor: 80 metri lungime si latimea de 20 metri. Mai tarziu, Kurt Horedt includea cetatea in randul celor de granita.

Din traseul zidurilor de incinta s-au pastrat pana astazi, in stare relativ buna de conservare, latura lunga de la de vest si cea scurta de la sud. Latura de la nord, de inchidere, a fost in intregime distrusa. "Cetatea are forma cvasi-elipsoidala, adaptata terenului cu lungimea de 90 metri si latimea maxima de 30 m. Zidurile au fost amenajate din piatra de cariera (fata zidurilor) si din fragmente de piatra sau pietre de rau. Astfel amenajate, zidurile de incinta au latimea consistenta cuprinsa intre 1,60 metri si 1,80 metri. Latura de sud, mai expusa atacurilor, a fost latita pana la 2,70 metri. In urma cu un secol, zidurile din zona intrarii se pastrau pana la inaltimea de 4 metri", mai spune arheologul. Cetatea Uriesilor a fost una de refugiu a locuitorilor din calea cotropitorilor si a fost mentionata pentru prima data in anul 1291. Legenda sustine ca cineva a vazut un soarece cu o piesa de metal auriu in gura iesind din zidul Cetatii. Se presupune ca acestea au fost construite in acelasi timp cu fortificatiile de la Sasciori (Schewis) si Sibisel (Schebeschel in Muntii Orastie), in secolul al XIII-lea. Cititi si: "Minunea de la Balgrad". Cum i-a convins Mihai Viteazul pe catolici sa il lase sa ridice o biserica ortodoxa la Alba Iulia

O limba "moarta" pune probleme in procesul privind Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia.

Hotarari vechi de 200 de ani, probe in instanta

Contradictii pe un contract de 5 milioane de euro. Licitatia ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro