Turcia, lovita de exodul creierelor. Erdogan: Ii pierdem in "profitul Occidentului"

Turcia, lovita de exodul creierelor. Erdogan: Ii pierdem in

De ce emigreaza turcii AFP a stat de vorba cu zeci de turci care viseaza sa plece sau care au ajuns deja departe de casa. In afara de atentate si manifestatii inabusite cu forta, Turcia s-a confruntat cu o vasta epurare si vanatoare de simpatizanti ai clericului Fethullah Gulen, un fost prieten al lui Erdogan acuzat de orchestrarea puciului esuat in iulie 2016. Un profesor de engleza de 33 de ani a inceput acum cateva luni demersurile pentru a parasi tara impreuna cu sotia si fiul sau, considerand ca "merita o viata mai buna".

acum 79 luni (22 Sep 2017)

red.) imi trimit CV-ul, pentru ca nu mai vor sa stea in Turcia, mai ales dupa referendum", spune Dilara la telefon pentru AFP.

La 16 aprilie, presedintele turc Recep Tayyip Erdogan si-a sporit puterile printr-un referendum convocat dupa tentativa de puci din vara anului trecut.

Plecarea acestor tineri care activeaza in diverse sectoare ridica probleme de ordin economic, dar si socio-cultural, caci ei sunt purtatorii "unor valori universale, precum drepturile omului, iar (emigrarea, n. De ce emigreaza turcii

AFP a stat de vorba cu zeci de turci care viseaza sa plece sau care au ajuns deja departe de casa.

Turcia inregistreaza o crestere puternica, fiind de 5,1% in al doilea trimestru din 2017. Cu toate acestea, rata somajului ramane ridicata (10,2% in iunie 2017), mai ales in randul tinerilor (20,6% pentru 15-24 de ani), iar criticile sunt legate in principal de viitorul incert al al acestora din urma. Aparandu-se in fata criticilor, Erdogan a afirmat la sfarsitul lui iulie ca fenomenul de "migrare a creierelor" afecteaza toate tarile musulmane.

"Am vrut de mai multe ori sa ma intorc, dar, de fiecare data, evenimentele din Turcia ma descurajau", povesteste ea, referindu-se la reprimarea brutala a manifestatiilor antiguvernamentale din 2013 si atentatele care au lovit Turcia in ultimii doi ani.

In afara de atentate si manifestatii inabusite cu forta, Turcia s-a confruntat cu o vasta epurare si vanatoare de simpatizanti ai clericului Fethullah Gulen, un fost prieten al lui Erdogan acuzat de orchestrarea puciului esuat in iulie 2016. Peste 50.000 de persoane au fost arestate si peste 140.000 concediate sau suspendate din functie la ordinul presedintelui islamo-conservator turc.

Un profesor de engleza de 33 de ani a inceput acum cateva luni demersurile pentru a parasi tara impreuna cu sotia si fiul sau, considerand ca "merita o viata mai buna". "De ce sa sufar daca exista optiuni mai bune in a... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro