Romania vrea din nou sa achizitioneze patru corvete de 1,6 miliarde de euro. O singura firma este avantajata

Prima varianta de achizitie a fost apoi conceputa in 2016 sub forma unei Hotarari de Guvern (HG), aprobata pe final de mandat de catre cabinetul Ciolos, in ciuda suspiciunilor care planau de la bun inceput asupra modului de achizitie dorit de MApN. Poate nu intamplator, singura firma care corespunde perfect portretului-robot anuntat de Ministerul Apararii in proiectul de hotarare de guvern este aceeasi companie Damen - cea care ar fi castigat si procedura de achizitie lansata in noiembrie 2016, daca procedura nu ar fi fost anulata de Guvern. Livrate in trei ani "Interesul esential de securitate pentru statul roman il constituie consolidarea/ dezvoltarea pe teritoriul national, prin intermediul operatorului economic declarat castigator, a unei capabilitati industriale navale in domeniul militar, in care sa se construiasca si sa se doteze o prima corveta in intervalul de 3 ani si gruparea de 4 corvete intr-o perioada de maximum 7 ani, in vederea furnizarii si intrarii in inzestrarea fortelor navale romane", mentioneaza noul proiect normativ. Este insa de precizat ca, la suma de circa 1,6 miliarde de euro rezervata pentru vanzatorul navelor se va adauga "costul echipamentelor / munitiilor / serviciilor care vor fi asigurate de catre autoritatea contractanta", adica de catre MApN.

acum 80 luni (18 Aug 2017)

Prima varianta de achizitie a fost apoi conceputa in 2016 sub forma unei Hotarari de Guvern (HG), aprobata pe final de mandat de catre cabinetul Ciolos, in ciuda suspiciunilor care planau de la bun inceput asupra modului de achizitie dorit de MApN.

Ministerul Apararii Nationale voia sa cumpere cele patru nave de lupta noi, printr-un contract de 1,6 miliarde de euro ce ar fi urmat sa fie acordat direct catre santierul Damen Schelde Naval Shipbuilding BV. Romania vrea sa cumpere fara licitatie patru nave de lupta de la o firma olandeza. Contractul depaseste 830 de milioane de euro In Nota de fundamentare a proiectului de HG, MApN scrie, pe patru pagini, despre cat de performanta este firma olandeza indicata mai sus. Despre alti posibili furnizori, MApN scrie o singura fraza: "In Studiul de concept pentru produsul "Corveta multifunctionala", elaborat in cadrul Ministerului Apararii Nationale, au fost analizate 13 proiecte de corvete, din care patru proiecte pot satisface cerintele fortelor navale romane".

Exclus din afara NATO

Noul document, elaborat tot sub forma de Hotarare de Guvern, copiaza insa, in buna masura, textul actului normativ anulat din anul 2016.

Totusi, noua forma publicata de MApN precizeaza ca firma de la care se cumpara corvetele trebuie sa fie dintr-o tara NATO si sa aiba un santier naval in Romania, "dispus la Marea Neagra sau/si pe Dunarea maritima", iar pe acest santier sa se mai fi construit nave de lupta.

Poate nu intamplator, singura firma care corespunde perfect portretului-robot anuntat de Ministerul Apararii in proiectul de hotarare de guvern este aceeasi companie Damen - cea care ar fi castigat si procedura de achizitie lansata in noiembrie 2016, daca procedura nu ar fi fost anulata de Guvern. Unul este cel naval din Galati, care este in proprietatea firmei Damen, iar al doilea este santierul din Mangalia, care a apartinut firmei Daewoo din Coreea de Sud (tara care nu e in NATO,... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro