Prostim poporul cu televizorul? Sau invers?

Prostim poporul cu televizorul? Sau invers?

In decembrie 2015, spatiul public de dezbatere lua foc: pe forumuri, pe canale de televiziune, pe bloguri si prin birouri private, in pauzele de cafea, oamenii discutau revoltati despre ultima lovitura data culturii de pe micul ecran - emisiunea "Omul care aduce cartea", prezentata de Dan C. Pofta aceasta de a sta pe canapeua personala in fata micului ecran este reflectata si la nivelul Capitalei: mai mult de un sfert dintre bucuresteni (26,9%) privesc la televizor in medie doua ore pe zi, 24,7% - in medie o ora pe zi, in timp ce 19% petrec trei-patru ore in fata televizorului in timpul saptamanii de lucru, conform "Studiului de consum cultural pentru Bucuresti", realizat de INCFC in 2016.

acum 90 luni (15 Oct 2016)

In decembrie 2015, spatiul public de dezbatere lua foc: pe forumuri, pe canale de televiziune, pe bloguri si prin birouri private, in pauzele de cafea, oamenii discutau revoltati despre ultima lovitura data culturii de pe micul ecran - emisiunea "Omul care aduce cartea", prezentata de Dan C. Mihailescu timp de 15 ani la ProTv, era scoasa din grila de programe. Adio, a mai cazut un bastion al rezistentei prin cultura si uite-asa ne afundam inca putin in mlastina media, populata de emisiuni de divertisment de calitate indoielnica. Nimeni n-a aruncat, totusi, televizorul pe geam de ciuda ca nu mai are la ce privi si, dupa o vreme, s-a asternut acalmia.

O activitate foarte placuta

Pe televiziunile generaliste au continuat sa se difuzeze aceleasi programe de divertisment aducatoare de rating, acest element primordial al existentei si ordinii universale in media. Privitul la TV este prima intre activitatile preferate a 96% din romani, conform "Barometrului de Consum Cultural 2015. Preferinte, practici si tendinte", studiu lansat in septembrie 2016 de Institutul National pentru Cercetare si Formare Culturala (INCFC). Pentru a avea o imagine de ansamblu, este bine de mentionat ca 66% prefera radioul, 42% - ziarele, 32% - revistele. Pofta aceasta de a sta pe canapeua personala in fata micului ecran este reflectata si la nivelul Capitalei: mai mult de un sfert dintre bucuresteni (26,9%) privesc la televizor in medie doua ore pe zi, 24,7% - in medie o ora pe zi, in timp ce 19% petrec trei-patru ore in fata televizorului in timpul saptamanii de lucru, conform "Studiului de consum cultural pentru Bucuresti", realizat de INCFC in 2016. Pare sa se fi gasit cheia succesului: sunt productii cu mult umor - desigur, apreciat diferit de fiecare, "dupa facultati", vorba lui Moromete - sau emisiuni bazate pe concepte de tip competitie - in general, de talente (la gatit, la cantat, la supravietuit in salbaticie etc.).

... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro