INTERVIU cu scriitorul Dan Lungu: FILIT, anatomia unui protest

Lumea culturala e in fierbere de cand organizatorii celui mai mare eveniment literar din tara, Festivalul International de Literatura si Traducere de la Iasi, au anuntat suspendarea celei de-a treia editii pe motive de ingerinta a politicului in acest proiect cultural. Pentru a simplifica lucrurile, voi cumula faptele in doua categorii mari, pe care le voi discuta separat: pe de o parte, este vorba de declansarea, in ultimele saptamani, a unei campanii de denigrare a FILIT fara precedent, iar pe de alta parte, de publicarea a trei comunicate de presa (pe 16, 17 si 19 iunie) care contin mai multe neadevaruri despre FILIT, comunicate semnate "Cristian Stanciu, Lider grup consilieri judeteni PSD". Consiliul Judetean este chiar finantatorul, iar MLR Iasi, institutia organizatoare, este subordonata: asadar, este de presupus ca vocea din CJ stie foarte bine ce spune atunci cand vorbeste de raport de audit tinut secret ("secret" sugerand ca sunt lucruri de ascuns, nereguli grave, balauri), de un raport defavorabil al Camerei de Conturi sau de lipsa de transparenta a bugetului - nimeni nu-si poate imagina totala lipsa de acribie continuta de aceste afirmatii. persoanele fizice autorizate sau firmele nu se mai prezinta la licitatiile MLR, mai ales cand e vorba de FILIT (campania de denigrare lanseaza aberatii privind DNA si Curtea de Conturi, institutii care, fireste, sperie), context in care am pierdut saptamana trecuta doua proiecte "FILIT fara frontiere" cu finantare europeana, aproape 30.000 de euro, neprezentandu-se nimeni la doua licitatii succesive pentru organizare de eveniment; Pana politicienii nu vor renunta sa vada in cultura doar o resursa electorala, un sistem de recompense clientelare, o floricica la butoniera, pana nu vor intelege ca sistemul cultural are regulile lui interne, pe care daca nu le respecti nu poti obtine performanta si imagine nationala/internationala, pana nu vor profesionaliza modul de finantare a proiectelor culturale, scotand banii destinati culturii de sub anatema futilitatii sociale si a milei publice, de sub blestemul smenurilor ONG-iste de familie si de partid, visul capitalei culturale e doar demagogie, gargara electorala.

acum 65 luni (7 Jul 2015)

Lumea culturala e in fierbere de cand organizatorii celui mai mare eveniment literar din tara, Festivalul International de Literatura si Traducere de la Iasi, au anuntat suspendarea celei de-a treia editii pe motive de ingerinta a politicului in acest proiect cultural.

Cei mai importanti scriitori romani, multi dintre ei prezenti la primele doua editii, artisi, ziaristi, dar si cititori care au devenit deja "fani" ai FILIT au trimis mesaje de solidarizare cu organizatorii. Ce se afla in spatele acestui protest am incercat si noi sa aflam de la scriitorul Dan Lungu, directorul Muzeului Literaturii din Iasi si manager al FILIT. Care au fost acei politicieni care au pus bete in roate unui eveniment care a adus Iasiului numai cuvinte de lauda atat in tara, cat si in presa straina? De aici vom vedea cum s-a ajuns ca echipa de organizare FILIT sa recurga, in semn de protest, la un gest atat de radical si de dureros, autosuspendarea festivalului. Pentru a simplifica lucrurile, voi cumula faptele in doua categorii mari, pe care le voi discuta separat: pe de o parte, este vorba de declansarea, in ultimele saptamani, a unei campanii de denigrare a FILIT fara precedent, iar pe de alta parte, de publicarea a trei comunicate de presa (pe 16, 17 si 19 iunie) care contin mai multe neadevaruri despre FILIT, comunicate semnate "Cristian Stanciu, Lider grup consilieri judeteni PSD".

Desigur, de-a lungul timpului, FILIT-ul nu a fost scutit de intepaturi in presa sau chiar de atacuri sporadice maloneste, insa niciodata nu am considerat ca e cazul sa ripostam, cu atat mai mult cu cat acestea veneau dintr-o zona nefrecventabila a presei iesene, genul de gazete care lanseaza minciuni cu nonsalanta, iti trunchiaza declaratiile si le scot din context fara nici un scrupul; pe scurt, cu care e pierdere de vreme sa incerci sa ai un dialog civilizat si sa restabilesti adevarul, pentru ca ele, de fapt, nu vor asta. Campania de defaimare, orchestrata pe mai multe voci mediatice,... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro