Pastrama sau cum pastrezi gustul delicios al carnii in orice anotimp

Pastrama sau cum pastrezi gustul delicios al carnii in orice anotimp

Daca ai carne de porc sau de vita,o tai in fasii late de 5 centimetri si nu mai groase de 3 centimetri. Bucatile de carne frecate cu pasta se aseaza intr-un vas, de preferinta inalt, bine stranse una peste alta si deasupra se aseaza o scandura si o greutate. Se tine carnea acolo timp de minimum 7 zile si in fiecare zi se intoarce in asa fel incat bucata de carne de jos sa ajunga deasupra.

acum 90 luni (17 Oct 2016)

Uica Mihai, un cunoscut bucatar din Banat, povesteste ca pastramele din magazine sunt departe de ceea ce iti poti prepara singur acasa: "Pastramele pe care le gasiti in comert sunt facaturi menite sa goleasca buzunarul clientului si au doar tangential legatura cu produsul cunoscut inca din vremea Babilonului".

"Cea mai buna pastrama din lume este cea evreiasca, facuta din carne de berbecut. Ea se usca la vant vreme de 40 de zile. Mirodeniile care se adaoga la pastrama, au in primul rand rolul de conservant, si de-abia apoi cel de a da aroma. Eu iti dau o reteta generala pe care poti sa o aplici la orice tip de carne pentru conservare prin uscare:

INGREDIENTE:

Sare grunjoasa 250 g.

MOD DE PREPARARE:

Toate aceste ingrediente se amesteca bine si se pastreaza intr-o punga de hartie. Apoi zdrobesti usturoi intr-un mojar de lemn (la noi in banat i se spune piva) ca pentru mujdei si il amesteci cu o cantitate egala de mirodenii din punga.

Daca ai carne de porc sau de vita,o tai in fasii late de 5 centimetri si nu mai groase de 3 centimetri. Pasarea se crapa pe din doua iar pestele doar se spinteca pe burta si se curata de solzi.

Bucatile de carne frecate cu pasta se aseaza intr-un vas, de preferinta inalt, bine stranse una peste alta si deasupra se aseaza o scandura si o greutate. Se tine carnea acolo timp de minimum 7 zile si in fiecare zi se intoarce in asa fel incat bucata de carne de jos sa ajunga deasupra. O sa observi ca in vas se depune un lichid compus din sange si apa care trebuie indepartat. O sa observi ca la cantitate se pierde cam 30 la suta prin eleminarea de lichid. Acum, stergi bine carnea cu un prosop inmuiat in apa calda cu bicarbonat si otet, o legi cu sfoara si o pui undeva la uscare prin vant. Controlezi zilnic pastrama si o sa observi ca pe suprafata ei se fac dare de sare alba. O lasi la uscat pana iti convine tie, asta depinde de cat de expusa este ea la curent de aer. Pa... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro