INTERVIU Doi tineri antreprenori, despre arta ca business: "Intr-o colectie de arta nu exista alegeri gresite"

INTERVIU Doi tineri antreprenori, despre arta ca business:

Cum a fost trecerea de la pozitia de angajat intr-o multinationala a Frantei la aceea de cofondator al unei galerii de arta in Bucuresti? Am avut sansa unui job deschis catre tot ecosistemul international al unei companii care la vremea respectiva era cea mai mare companie de IT din lume, cu o cifra de afaceri globala de peste 100 miliarde de dolari. Inca de cand locuiam la Paris mergeam la targuri de artasi in galerii, prin urmare aveam coordonatele generale ale unei astfel de afaceri. Am constatat ca exista multi artisti contemporani cu o cariera internationala de invidiat la nivel institutional, dar care nu sunt recunoscuti la nivel de piata de arta. Pentru un colectionar cat de cat avizat, aceasta oportunitate poate fi relativ usor de sesizat, cu conditia sa ai acces la o retea de profesionisti - curatori, directori de muzee, art adviseri. E pasionant insa cand descoperi limbajul artei contemporane si cand intelegi ca rolul unui colectionar este si de a contribui la dezvoltarea scenei de arta, de a sustine. Scena de arta din Romania nu reprezinta deocamdata o miza pentru un artist international si de aceea ne-am asumat acest rol de deschidere. Programul de video art este, de asemenea, un efort extrem de consecvent pentru largirea orizontului cultural al publicului din Romania. Va fi pasionant, de pilda, sa vedem reactia publicului la urmatoarea expozitie, pe care o vom deschide in octombrie: un solo show Sebastian Moldovan, mai extins decat prima lui expozitie personala de la galerie, din 2015.

acum 80 luni (6 Sep 2017)

S-au indragostit la Paris, unde s-au cunoscut dintr-o pura intamplare, insa nu au ramas in orasul iubirii. Revenind in Romania, au decis, din pura pasiune, sa isi deschida propria galerie de arta. Astfel, in 2014, Andrei Breahna (33 de ani) si Raluca Soaita(34 de ani) deschideau, in Bucuresti, galeria Eastwards Prospectus, pe Strada Plantelor 50.

Raluca activeaza si in domeniul arhitecturii medicale, fiind responsabila de proiectarea mai multor clinici si spitale din Romania, cel mai important proiect al sau fiind probabil, spitalul Polisano din Sibiu.

Andrei a studiat business administration (ASE), a ocupat un post intr-una dintre cele mai mari firme de IT ale Frantei, pentru ca apoi sa coteasca spre zona de arta, unde a aplicat "cultura antreprenoriala", pe care a descoperit-o lucrand in multinationala franceza.

Raluca Soaita: Ultimii ani au fost plini de satisfactii profesionale. In paralel cu deschiderea galeriei de arta am dezvoltat biroul meu de arhitectura. Arta contemporana ma inspirain proiectele de arhitectura, iar la galerie abilitatile mele tehnice s-au dovedit a fi foarte utile. De pilda, acum lucrez la un proiect nou in cadrul spitalului Marie Curie, alaturi de Asociatia Daruieste Viata.

Va fi primul centru de oncologie pediatrica din Romania, cu o suprafata de 10.000 m2. Cred ca arhitectura unui spital trebuie sa fie orientata catre pacient, sa participe chiar la procesul de vindecare. Presupun oricum ca amandoi ati fost pasionati de arta. Cum a fost trecerea de la pozitia de angajat intr-o multinationala a Frantei la aceea de cofondator al unei galerii de arta in Bucuresti? Am ramas insa in Franta pentru ca mi-am gasit un stagiu si mai apoi un job la HP Paris, unde am lucrat in marketing si operations management. A fost o experienta de viata foarte pretioasa pentru mine. Am avut sansa unui job deschis catre tot ecosistemul international al unei compani... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro