FOTO Cetatile dacice ascunse din Muntii Orastiei. Ce privelisti de vis strabat cei care urca in Blidaru si Piatra Rosie

FOTO Cetatile dacice ascunse din Muntii Orastiei. Ce privelisti de vis strabat cei care urca in Blidaru si Piatra Rosie

Toamna ofera privelisti spectaculoase celor care se aventureaza spre Blidaru si Piatra Rosie, cetatile dacice din Muntii Orastiei la care calatorii nu pot ajunge decat urcand pe jos, prin padure. De la capatul drumului forestier care urca spre coama cetatii dacice, turistii care se indreapta spre Piatra Rosie mai au de parcurs circa 500 de metri pe o poteca abrupta, care le pune rezistenta fizica la incercare.

acum 91 luni (22 Oct 2016)

Toamna ofera privelisti spectaculoase celor care se aventureaza spre Blidaru si Piatra Rosie, cetatile dacice din Muntii Orastiei la care calatorii nu pot ajunge decat urcand pe jos, prin padure.

Turistii care se indreapta in aceste zile spre Piatra Rosie, situl UNESCO din zona satelor Luncani si Alun, au parte de un peisaj impresionant, transformat de coloritul padurilor care inconjoara asezarea.

De la capatul drumului forestier care urca spre coama cetatii dacice, turistii care se indreapta spre Piatra Rosie mai au de parcurs circa 500 de metri pe o poteca abrupta, care le pune rezistenta fizica la incercare. Ramasitele cetatii Piatra Rosie sunt putin vizibile, iar singurul indicator din situl UNESCO a ramas cel de pe marginea "drumului pavat" antic. In ciuda starii dezolante in care se afla monumentul istoric, el continua sa ramana atractiv pentru turisti si pasionati de istorie.

Distrusa de romani

Cetatea Piatra Rosie dateaza de peste doua milenii. Potrivit unor istorici, a fost construita in vremea regelui Burebista si a dominat Platoul Luncanilor timp de un secol si jumatate, fiind distrusa apoi de legiunile romane, in drumul lor spre Sarmizegetusa Regia. Cetatea dacica Piatra Rosie

In Piatra Rosie au fost descoperite mai multe discuri din tabla de fier, impodobite cu reprezentari ale unor animale (grifon, bour, feline), despre care arheologii sustineau ca erau scuturi de parada. De asemenea, printre alte artefacte antice, a fost descoperit si o reprezentare artisticaa zeitei Bendis, un bust de bronz cu sanii proeminenti.

Peisaje spectaculoase

Asezarea dacica Blidaru se afla, la fel ca Piatra Rosie, pe una dintre crestele din Muntii Orastiei, iar singurele cai de acces sunt potecile. Cea mai folosita dintre ele porneste de la marginea satului Costesti si strabate o padure de fag, impresionanta prin formele ciudate ale copacilor, ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro