FOTO Cetatea Feldioara, refacuta dintr-o ruina, isi deschide portile pentru turisti pentru prima data dupa 30 de ani

FOTO Cetatea Feldioara, refacuta dintr-o ruina, isi deschide portile pentru turisti pentru prima data dupa 30 de ani

Investitia s-a ridicat la 12,3 milioane de lei in conditiile in care valoarea estimata initial a fost de 23 de milioane de lei, iar licitatia a fost adjudecata la suma de 15.3 milioane de lei. In paralel, au fost restaurate toate turnurile si zidurile de incinta (turnurile de Nord, Sud, Est, Vest si zidul Zwinger de protectie), iar fortificatiile teutone initiale au fost conservate. De asemenea, a fost reconstruita fantana si s-a amenajat un spatiu de belvedere pe zidul de straja, de unde poate fi admirata panorama Tarii Barsei.

acum 81 luni (26 Jul 2017)

Incepute in anul 2013, cand forul judetean a preluat in totalitate administrarea realizarii acestei cetati, amplele lucrari au transformat din temelii vechiul edificiu teuton care dateaza din secolul al XIII-lea, redandu-i maretia de odinioara. Investitia s-a ridicat la 12,3 milioane de lei in conditiile in care valoarea estimata initial a fost de 23 de milioane de lei, iar licitatia a fost adjudecata la suma de 15.3 milioane de lei. S-a realizat astfel o economie la bugetul judetean de peste 3 milioane de lei. Descoperirile arheologice au evidentiat ca dealul cetatii a fost locuit cu mii de ani in urma, fiind scoase la lumina artefacte surprinzator de bine conservate din perioadele neolitica (cultura Cucuteni), geto-dacica si medievala, care urmeaza sa fie valorificate in cadrul unor viitoare amenajari muzeale.

In paralel, au fost restaurate toate turnurile si zidurile de incinta (turnurile de Nord, Sud, Est, Vest si zidul Zwinger de protectie), iar fortificatiile teutone initiale au fost conservate. De asemenea, a fost reconstruita fantana si s-a amenajat un spatiu de belvedere pe zidul de straja, de unde poate fi admirata panorama Tarii Barsei. S-au facut lucrari de consolidare, subzidiri, injectari si alte forme conservare a zidurilor vechi, dupa care a urmat reconstructia, folosindu-se piatra, caramida, lemn si invelitori din tigle ceramice.

Foto Cetatea Feldioara dupa reabilitare

"Acum, la finele lucrarilor, Cetatea Feldioara devine un important punct de reper pe harta turistica si culturala a judetului. Este si cazul Cetatii Feldioara, de aceea il felicit pe domnul primar modul in care a colaborat cu administratia judeteana in finalizarea acestui proiect. De acum inainte, Primaria Feldioara impreuna cu Consiliul Judetean trebuie sa faca demersuri pentru a face cunoscuta cetatea atat in tara, cat si in strainatate. Prin cresterea numarului de turisti va creste nivelul de trai al locuitorilor din F... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro