Fabuloasa poveste cu pisici a lui Deng Xiaoping, arhitectul succesului chinez: "Nu pot sa existe mai multi tigri pe aceeasi colina!"

Fabuloasa poveste cu pisici a lui Deng Xiaoping, arhitectul succesului chinez:

Cea mai importanta dintre ele avea sa se numeasca "sistemul de economie socialista de piata", viziunea lui Deng Xiaoping anuntand ca era perfect posibil sa fie adoptate tehnici capitaliste (folosirea pietelor, legile valorii etc.) dar fara ca integralitatea sistemului economic sa fie supus legilor pietei deoarece urmau sa fie implementate cele trei legi noi specifice, si astazi in vigoare: existenta unei ponderi importante a intreprinderilor din sectorul de stat, aceasta in scopul de pastra sub controlul statului pe cele mai importante, cu valoare strategica. Miscarea era gandita intr-o perspectiva de lunga si foarte lunga durata deoarece nu era vorba numai de o infuzie de capital si aport tehnologic ci despre o combinatie, de-abia aceea foarte importanta strategic pentru viitorul Chinei: pe de o parte, treptat, fara a grabi nicidecum lucrurile, in rastimp de aproape o generatie, avea sa se schimbe fundamental calitatea mainii de lucru chineze.

acum 86 luni (22 Feb 2017)

Dar asta nu inseamna ca, din nou, in atentia analistilor revine "modelul chinez", absolut unic, prin care China de azi a ajuns sa fie un fenomen unic, politic si economic, uluind, fascinand si infricosand totodata prin uluitoarea viteza a unei transformari ale carei baze au fost puse prin viziunea lui Deng Xiaoping, cel de la a carui moarte, pe 19 februarie, s-au implinit 20 de ani.

A fost unul dintre marii politicieni din istoria secolului XX si a lumii, vizionar creator de sistem dar si politician de mare abilitate care a stiut sa implementeze ceea ce parea absolut imposibil si impotriva tuturor dezvoltarilor logice ale secolului XX: o imbinare functionala intre socialism si economia de piata. Am avut o economie planificata, dar experienta noastra de ani de zile a dovedit ca a avea o economie totalmente planificata are, intr-o a nume masura, un efect negativ asupra dezvoltarii fortelor de productie. Daca vom combina o economie planificata cu o economie de piata, vom fi intr-o pozitie mai favorabila pentru a liberaliza fortele de productie si sa marim viteza cresterii economice" (23 octombrie 1985). In marea traditie a intelepciunii chineze, cea care a imbinat splendoarea imperiala, caligrafia si concursurile de poezie cu razboaiele interne nemiloase si pedepsele codificate acum 2200 de ani de Han Fei si Lin Si continand "cele 5 tipuri de suplicii", oroarea absoluta in materie, Deng Xiaoping si-a impus cu duritate viziunea...

Ferm decis sa aplice acest principiu, Deng Xiaoping anunta in decembrie 1978 lansarea marelui program care avea sa devina, oficial, drumul de modernizare pentru China, prioritatile strategice de atunci nefiind niciodata abandonate, sectoarele respective fiind si acum in centrul viziunii de dezvoltare chineze.

"Cele patru modernizari" (?????, pinyin : si ge xian dai hua) care aveau ca scop anuntat de Deng Xiaoping sa faca din China o mare putere economica mondiala la intrarea in secolul XXI erau destinate sa cu... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro