Despre cele mai frecvente greseli gramaticale in limba romana, perle de la Bac si perle de politicieni, la Adevarul Live

Despre cele mai frecvente greseli gramaticale in limba romana, perle de la Bac si perle de politicieni, la Adevarul Live

Alt elev a incercat sa descifreze sensul poeziei ,,Floare albastra": ,,Finetea petalelor si firavitatea florii reprezinta cat de delicate sunt femeile si ca trebuie umblat cu grija cand le tinem in palme" La primul subiect de la sesiunea din vara trecuta, la profilul Tehnologic, unde elevii au avut de explicat folosirea cratimei in secventa ,,cate-o", doi elevi au scris: ,,rolul cratimei face o pauza intre ,,cate" si numarul hartiilor ,,rolul cratimei este de a evita iadul" La cerinta unde aveau de scris despre caracteristicile genului epic, un elev este de parere ca ,,cele 2 trasaturi ale genului epic sunt: oasele dureroase, personaje si epitetul ,,soarele rece". ,,Romanul Luceafarul este incredibil, are 175 de strofe'' La interpretarea poeziilor, desi autorii alesi au fost considerati de profesori ca fiind accesibili, elevii s-au intrecut in perle: "Riga Crypto era o ciupearca cam dura, fata de baietelul ei lapona Enigel" "Nu-ti voi lasa decat bunaciuni dupa moartea ta poete" "Luceafarul este o stea puternica dar de fapt era el Eminescu o cauta pe Veronica Micle, cat de mult o iubea pe saraca fata".

acum 111 luni (3 Feb 2015)

Romanii fac multe greseli gramaticale fiindca romana este o limba cu multe forme flexionare ale cuvintelor, spun lingvistii. Pe scurt, la fel ca in latina, conjugarea verbelor, acordurile, diferitele forme de pronume sunt atat de multe si de diverse, incat de multe ori apar confuzii.

In prima partea a emisiunii lingvistul Alexandru Nicolae de la Academia Romana, profesoara de limba Romana Ecaterina Stanca, de la Colegiul National "Tudor Vianu" din Capitala si expertul in comunicare Mihaela Apetrei au vorbit despre cele mai frecvente greseli gramaticale pe care le fac romanii, iar in partea a doua, invitatii au analizat si perlele de la Bac, si perlele pe care le spun politicienii.

De ce sunt frecvente greselile gramaticale:

Alexandru Nicolae, lingvistul de la Academia Romana: "Gramatica limbii romane e dificila, are ceea ce lingvistii numesc "acord bogat", adica cuvintele au multe forme. Asta ar fi principala sursa a greselilor, dar mai este si o sursa de natura culturala, pentru ca profilul culturilor (al tarilor) este diferit.

Ecaterina Stanca, profesoara de Limba Romana la Colegiul National "Tudor Vianu" din Capitala: "Trebuie mentionat ca manualele sunt in urma cu ultimele norme - sunt prepozitii care in DOOM sunt considerate adverbe, iar in manual au ramas prepozitii. La nivel fonetic, de pilda, ar fi greseli de accentuare. Ne confruntam deseori cu lipsa de unitate cand apar schimbari din partea Academiei, iar copiii mereu te intreba "de ce".

Mihaela Apetrei, expert in comunicare: "Am explicat de 3 ori oamenilor din companii de ce cateodata "niciun", "nicio" legat se scriu legat si cand se scriu separat. Nu doar copiilor, dar si adultilor"

Alexandru Nicolae, lingvist de la Academia Romana: "Avem o lupta intre mai mult criterii. Avem un criteriu al analizei sincronice, care, la fel ca "vreun" si "vreo", se scriu impreunat si asa... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro