Cantemir: "Graiul moldovenesc este cel mai frumos de pe teritoriul Romaniei si pastrator al limbii dacice"

Cantemir:

Si daca, un barbat s-a obisnuit cu aceasta rostire, el n-o poate lepada decat cu multa truda si se vadeste singur, ca un pui de soarece, ca a stat prea mult in poala maica-si.De aceea oamenii de acest fel sunt indeobste luati in ras cu vorba, "fecior de baba", preciza Cantemir. Si tin pas cu pas de graiul si scrierea moldoveneasca si recunosc, in chipul acesta, de fapt ca graiul moldovenesc este mai curat decat al lor, cu toate ca vrajmasia dintre moldoveni si valahi ii impiedica sa spuna", preciza Cantemir.

acum 81 luni (6 Jul 2017)

Pe teritoriul Romaniei, pe langa minoritatile nationale cu limba lor proprie, dincolo de limba romana literara sunt intalnite diferite graiuri romanesti. Moldovenii, muntenii, oltenii si ardelenii vorbesc aceeasi limba dar au o rostire diferita si o multime de regionalisme proprii. Sunt cuvinte sau expresii folosite de exemplu de ardeleni si care nu sunt intelese de munteni sau moldoveni. Cu toate acestea graiul moldovenesc folosit in nordul tarii este considerat de un mare carturar din secolul al XVIII lea drept cel mai frumos si mai curat de pe tot teritoriul Romaniei. Este vorba de Dimitrie Cantemir, voievodul Moldovei, cel care a realizat o lucrare ampla acceptata si recunoscuta la nivel european si numita simplu "Descrierea Moldovei". In aceasta lucrare, carturarul moldovean face si o descrierea a limbii moldovenilor, aducand informatii dar si ipoteze inedite cu privire la acest grai.

Graiul moldovenesc un amestec de latina, greaca, poloneza si cuvinte dacice

Dimitrie Cantemir prezinta in primul rand disputa in privinta originii limbii moldovenilor. Astfel carturarul spune ca unii cronicari straini cred ca limba moldovenilor este luata de la italieni altii de la romani in vechime. Pentru a evita subiectivitatea Cantemir se margineste doar sa enunte dovezile pro si contra folosite de diversi cronicari medievali. "Este lucru de mirare ca graiul moldovenesc are mai multe vorbe latinesti decat graiul italienesc, cu toate ca italianul astazi acolo unde a locuit altadata romanul. Poate ca totusi nu este chiar asa de mirare, caci italienii si-au alcatuit un grai la multa vreme dupa aceea", scria Covatius, citat de Cantemir. "Moldovenii au primit in limba lor, in acelasi chip, si vorbe din graiul grecilor, turcilor si lesilor dupa ce au inceput sa faca negot cu aceste neamuri.", precizeaza Dimitrie Cantemir in "Descriptio Moldaviae".

Totodata carturarul moldovean spunea ca in graiul moldovenilor se pastreaza numeroase cuvinte dacice, ramase de la st... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro