Dedesubturile "iubirii imposibile" dintre Patriarhul Daniel si Patriarhul Kirill

Dedesubturile

Prezent in capitala Rusiei, Patriarhul Daniel a fost invitat, alaturi de alti capi ai Bisericilor ortodoxe, la o cina oferita de presedintele Vladimir Putin. "Din nefericire, pozitia Bisericii Ortodoxe Ruse este cunoscuta, apropierea dintre ierarhii Bisericii si aparatul politic de la Kremlin este si ea de notorietate, asa ca orice vizita oficiala care se termina cu o intalnire cu Vladimir Putin nu poate decat sa lase loc la interpretari. Adica tu vii la Bucuresti, unde serbez 10 ani de la urcarea pe tronul patriarhal, eu vin la tine, la Moscova, la serbarile dedicate implinirii a 100 de ani de la restabilirea alegerii patriarhului Moscovei si al Intregii Rusii, dupa peste 200 de ani.

acum 77 luni (7 Dec 2017)

Prezent in capitala Rusiei, Patriarhul Daniel a fost invitat, alaturi de alti capi ai Bisericilor ortodoxe, la o cina oferita de presedintele Vladimir Putin. Vizita lui Daniel la Moscova a avut loc la o luna si jumatate distanta de cea efectuata la Bucuresti de omologul sau rus, Patriarhul Kirill.

Schimbul de vizite are loc in contextul relatiilor delicate dintre Biserica Ortodoxa Romana si Patriarhia Rusiei. Tensiunile dintre cele doua Biserici au ajuns la apogeu in 2001, dupa ce, cu aprobarea Curtii Europene a Drepturilor Omului, Patriarhia Romana a reinfiintat Mitropolia Basarabiei, la cererea majoritatii credinciosilor din Republica Moldova. El a acuzat BOR de "atentate la teritoriul canonic al Bisericii Ruse".

FOTO basilica.ro

O misiune imposibila

"Eu vad vizita Patriarhului Daniel la Moscova ca pe o conciliere intre cele mai importante ordodoxii de pe planeta.

"Si Romania, si Rusia fac parte din comunitatea ortodoxa, cu toate problemele care despart cele doua Biserici. O situatie asemanatoare este si in cazul Ucrainei, unde exista, de asemenea, pe langa Biserica subordonata Patriarhatului de la Moscova, o Biserica ortodoxa autocefala. Activarea relatiilor religioase trebuie privita, in parte, ca o misiune politica indeplinita de cele doua Biserici, intr-o reprezentare a intereselor nationale.

Semnal politic important

Analistii politici spun ca dezghetarea relatiilor dintre cele doua Biserici surori are si numeroase conotatii politice. De exemplu, Adrian Zabava sustine ca nu putem sa rupem aceste vizite din contextul relatiilor politice tensionate dintre Romania si Rusia dupa 1990.

"Rusia a avut un interes istoric important, iar Romania face parte dintr-o serie de state asupra carora Rusia isi indreapta atentia. Noi nu avem nicio minoritate rusa, iar sentimentele romanilor sunt de... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro