Deciziile importante care s-ar putea lua la Consiliul European. Cum va reactia guvernul Romaniei?

Deciziile importante care s-ar putea lua la Consiliul European. Cum va reactia guvernul Romaniei?

> Este vorba despre un proiect de concluzii unde se regasesc cateva puncte care constituie (sau ar trebui sa constituie) prioritati si pentru guvernantii nostri, fiind vorba despre marile proiecte in jurul carora se doreste mobilizarea energiilor europene in perioada imediat urmatoare. In acelasi timp, Comisiei, Consiliului si statelor membre li se cere formularea unor propuneri privind dezvoltarea competentelor specifice legate de domeniul digital si cel al inteligentei artificiale, de procesul educatiei continue dar si pentru aparitia unui cadru juridic si financiar pentru dezvoltarea industriilor culturale si creative, toate acestea urmand sa se regaseasca in viitorul cadrul financiar european multi-anual. Dar, atentie, capacitatea aceasta de integrare, pe termen mediu si lung, este data de calitatea fortei de munca si de nivelul la care se afla propriile centre tehnologice care sa vina cu solutii de inalta calitate si competitivitate.

acum 77 luni (11 Dec 2017)

>

Este vorba despre un proiect de concluzii unde se regasesc cateva puncte care constituie (sau ar trebui sa constituie) prioritati si pentru guvernantii nostri, fiind vorba despre marile proiecte in jurul carora se doreste mobilizarea energiilor europene in perioada imediat urmatoare.

In primul rand, este vorba despre domeniul securitatii si apararii, primul mare proiect din seria celor care presupun nu o participare obligatorie, ci una prin libera vointa, angajament exprimat de un grup de tari printre care intentioneaza sa se afle si Romania. Concluziile reuniunii saluta ceea ce va fi "adoptarea rapida a Programului European al industriei de aparare, in timp util pentru a se putea finanta primele proiecte in 2019", dar si stabilirea Mecanismului de cooperare structurata, subliniind importanta implementarii rapide a primelor 15 proiecte. Se mai cere, in acelasi context al cooperarii structurate si a proiectului unitar, sa se adopte o recomandare pana in iunie 2018 in scopul dezvoltarii unui nou instrument care sa "acopere toate nevoile privind dezvoltarea de capacitati in domeniul securitatii si apararii dupa anul 2020".

Mi se pare foarte important, mai ales in acest context in care apar neincetat noi surse de tensiune, ca liderii europeni vor adopta un alineat separat in care se subliniaza nevoia "de a se continua implementarea intregului set de propuneri privind cooperare UE-NATO", cu deosebire in domeniul luptei antiteroriste, a mobilitatii militare si aparii impotriva atacurilor cibernetice, probleme asupra carora liderii europeni se angajeaza sa revina in reuniunea din iunie anul viitor.

De un foarte mare interes ar fi pentru Romania initiativele care se propun in alt domeniu socotit de liderii europeni drept prioritar si de importanta absoluta pentru ce va fi viitorul nostru in cadrul proiectului comun: Europa educatiei si culturii. Le enumar fie si pentru importanta lor teoretica, chiar daca, practic, pentru noi, l... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro