Doar o treime din casele romanilor mai sunt asigurate, iar procentul scade rapid. Un cutremur major i-ar lasa pe romani "in pielea goala"
La finele anului trecut, in Romania erau valabile doar aproximativ 3 milioane de polite de asigurare pentru un total de peste 8,5 milioane de locuinte, ceea ce inseamna ca doar o treime din proprietari sunt acoperiti financiar in caz de calamitate. Prin comparatie, asigurarile facultative, care costa in jur de 50-60 de euro pentru un apartament de 2 camere in Bucuresti, acopera intreaga valoare a locuintei (in jur de 50.000-60.000 de euro pentru exemplul nostru) si, in plus, includ si despagubiri in caz de incendiu, dar si cheltuielile cu bunurile din locuinta care ar fi distruse.
Romania ramane una dintre tarile cu cel mai mic grad de asigurare a locuintelor din Europa.
Paradoxal, la 7 ani dupa infiintarea Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor, concomitent cu introducerea obligativitatii de a asigura locuinta, ponderea romanilor care cumpara o polita pentru situatii de calamitate a scazut substantial.
Dupa primele noua luni din 2016, doar 9% din primele brute subscrise de firmele de asigurare din Romania proveneau din polite care asigura locuintele impotriva incendiilor si calamitatilor naturale. La finele anului trecut, in Romania erau valabile doar aproximativ 3 milioane de polite de asigurare pentru un total de peste 8,5 milioane de locuinte, ceea ce inseamna ca doar o treime din proprietari sunt acoperiti financiar in caz de calamitate. Aceasta asigurare, care costa doar 20 de euro pe an, despagubeste clientul cu maximum 20.000 de euro si doar in caz de cutremur ori inundatie. Pentru un apartament sau o casa pe pamant din oricare dintre orasele medii si mari din Romania, suma maxima acoperita este mult prea mica, in caz de daune majore sau de dauna totala.
Prin comparatie, asigurarile facultative, care costa in jur de 50-60 de euro pentru un apartament de 2 camere in Bucuresti, acopera intreaga valoare a locuintei (in jur de 50.000-60.000 de euro pentru exemplul nostru) si, in plus, includ si despagubiri in caz de incendiu, dar si cheltuielile cu bunurile din locuinta care ar fi distruse.
Vanzarile scad, profiturile cresc
La fiecare 100 de lei incasati din asigurarile de calamitate, companiile de asigurare platesc doar 17 lei, arata datele oficiale. Calculele "Romaniei libere" arata ca, in final, dupa plata comisioanelor catre brokeri si dupa cedarea unei parti din prime pentru reasigurare, asiguratorii raman cu cel putin 50 de lei la fiecare 100 de lei incasati. La nivelul anului 2015, firmele au cedat in reasigurare 23% din primele brute subscrise pe segmentul asigurarilor de calami... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro