DECIZIE. Bancile sunt obligate sa returneze clientilor comisioanele incasate abuziv

Instanta de la Galati a hotarat, in premiera, printr-o decizie irevocabila, convertirea unui credit in lei din franci elvetieni, la cursul de schimb de la data acordarii imprumutului, plus 10%. In cazul creditelor in franci elvetieni, diferenta intre cursul de schimb de la data semnarii contractului si cel de la data platii ratelor este, deseori, de peste 100%. De asemenea, bancile trebuie sa informeze clientii regulat si in scris cand totalul de plata al creditului creste cu mai mult de 20% ca urmare a deprecierii monedei in care acestia isi obtin veniturile fata de moneda creditului.

acum 115 luni (10 Sep 2014)

Instanta de la Galati a hotarat, in premiera, printr-o decizie irevocabila, convertirea unui credit in lei din franci elvetieni, la cursul de schimb de la data acordarii imprumutului, plus 10%.

Bancile pierd din ce in ce mai multe procese in fata clientilor care le acuza de introducerea unor clause abuzive in contractele de creditare. Tribunalul a decis ca Volksbank, sa converteasca in lei imprumutul, la cursul de schimb de la data acordarii creditului, curs majorat cu 10%. In plus, banca trebuie sa plateasca suma de 32.017,77 de lei, reprezentand contravaloarea comisionului de risc.

"Aceasta inseamna ca, daca acel credit a fost acordat in 2007, la un curs de 1,8 lei pentru un franc elvetian, acel imprumut a fost inghetat la un curs de sub 2 lei/francul elvetian. Diferenta intre cursul de 2 lei si cel la zi este, practic, de la simplu la dublu!", arata avocatul Gheorghe Piperea, care nu a reprezentat-o pe Costache, dar care are numerosi clienti care se judeca cu bancile. Litigiul nu a avut ca obiect denominarea creditului la cursul de la data acordarii, ci a vizat clauzele din contractul semnat cu clienta. Conform acestora, la finalul anului trecut, banca administra active totale de 3,1 miliarde de euro.

De asemenea, am solicitat si punctul de vedere al Asociatiei Romane a Bancilor, dar nu am primit nici un raspuns pana la inchiderea editiei.

Ce spune Curtea de Justitie a Uniunii Europene

In primavara acestui an, Curtea de Justitie a Uniunii Europene s-a pronuntat favorabil consumatorilor in cauza Arpad Kasler contra OTP, cauza ce viza un credit in franci elvetieni. "Clauza care stabileste denominarea platilor in moneda straina dupa un curs majorat fata de cel de la data acordarii creditului nu face parte din pret si, deci, poate fi analizata sub raportul caracterului abuziv.

In cazul creditelor in franci elvetieni, diferenta intre cursul de schimb de la data semnarii contractului si cel de la data platii ratelor... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro