De ce s-au inscris milioane de romani in PCR. Cercetarea facuta de Coposu in comunism, care arata motivele ciudate ale celor care se inscriau in partid

De ce s-au inscris milioane de romani in PCR. Cercetarea facuta de Coposu in comunism, care arata motivele ciudate ale celor care se inscriau in partid

Desi a fost persecutat in cele mai crunte moduri cu putinta de catre regimul comunist, Corneliu Coposu a avut puterea nu numai de a ierta, dar si de a face distinctie clara intre cei care i-au facut rau lui si altor sute de mii de romani care s-au impotrivit sistemului, pe de-o parte, si cei care au ajuns sa aiba carnet de partid din obligatie sau pentru ca numai asa isi puteau asigura un trai decent pentru ei si pentru copiii lor. Tortionarii - lasati sa traiasca boiereste Seniorul atragea atunci atentia asupra unei teme de actualitate si astazi: "Au trecut cinci ani de la Revolutie si nu am auzit vorbindu-se despre nici un caz de vendeta asupra tortionarilor, care, in mare majoritate, sunt in viata si beneficiaza de pensii frumoase (...) Eu insumi am intalnit pe unul din domnii colonei care, cu mana lui, m-a batut pana am lesinat si care, oarecum jenat, a vrut sa ma ocoleasca.

acum 100 luni (29 Dec 2015)

Desi a fost persecutat in cele mai crunte moduri cu putinta de catre regimul comunist, Corneliu Coposu a avut puterea nu numai de a ierta, dar si de a face distinctie clara intre cei care i-au facut rau lui si altor sute de mii de romani care s-au impotrivit sistemului, pe de-o parte, si cei care au ajuns sa aiba carnet de partid din obligatie sau pentru ca numai asa isi puteau asigura un trai decent pentru ei si pentru copiii lor. Dupa cum marturisea chiar Seniorul, in perioada 1984 - 1986 chiar a realizat o statistica, pornind de la discutii cu persoane cunoscute lui, pentru a intelege motivatia inscrierii lor in PCR. Era un moment din viata lui in care timpul liber nu-i lipsea, fiind pensionat din 1976 si fiind dat afara si de la Institutul de Istorie Comparata, din cauza "tupeului" sau de a spune public adevarul istoric legat de momentul 23 august 1944. Seniorul facea aceasta delimitare in incercarea de a-i identifica pe adevaratii comunisti si pe "criminalii care, prin actele lor personale, au contribuit la dezastrul tarii, la chinuirea si asasinarea detinutilor politici".

Potrivit istoricului Marin Pop, cercetator stiintific la Muzeul Judetean de Istorie si Arta Zalau, motivele care au stat la baza inscrierii oamenilor simpli in PCR au fost, de multe ori, hilare, si aveau legatura cu supravietuirea in conditiile acelor vremuri. La oras, se inscriau pentru ca numai asa primeau un apartament mai mare sau pentru ca era singurul mod prin care copiii erau lasati sa mearga la facultate", explica el.

Liderii comunisti - pusi pe capatuiala

Corneliu Coposu isi spune parerea despre comunisti si despre comunismul romanesc si intr-o nota data Securitatii de un delator si gasita de istoric in arhivele CNSAS: "Eu muncesc enorm la birou, caci asa e firea mea constiincioasa. De altfel regimul de la noi nu mai are nici o ideologie la baza.

"Oficialitatea nu are, insa, nici un intere... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro