Cele mai vechi orase din Romania. Istoria de 25 de secole a cetatilor Callatis si Tomis. Sighisoara, cetatea atestata la 1280 sub numele de "Castrum Sex"

Cele mai vechi orase din Romania. Istoria de 25 de secole a cetatilor Callatis si Tomis. Sighisoara, cetatea atestata la 1280 sub numele de

Cetatea Callatis, cum era ea denumita odinioara, a fost o colonie intemeiata cu peste 25 de secole in urma de negustorii si navigatorii greci, atrasi de pozitia favorabila si de schimbul avantajos cu bastinasii geti. Aici se afla Muzeul de Sculptura "Ion Jalea", Muzeul Marii, Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie, Teatrul de Stat Constanta, Complexul Muzeal de Stiinte ale Naturii sau Teatrul National de Opera si Balet "Oleg Danovski". Localitatea a fost intemeiata de colonisti germani (de fapt, franconi din regiunea Rinului de nord), care fusesera invitati sa se aseze in Transilvania de catre regele Ungariei, Geza al II-lea, pentru a apara granitele de est. Printre cele mai importante obiective de vizitat in Sighisoara se afla Turnul cu Ceas, care este si cel mai impunator si se pastreaza si astazi in buna stare adapostind Muzeul de Istorie al orasului. Casa reprezinta un mare punct de atractie atat pentru cei interesati de absurdul mit al vampirului, cat si pentru iubitorii de istorie adevarata aflati in cautarea vestigiilor legate de celebra familie a Draculestilor. Sibiu, singurul din tara ce a primit titlul de Capitala Culturala Europeana Invaluit in istorie si traditie, orasul Sibiu este unul dintre cele mai reprezentative orase ale culturii romanesti, fiind considerat, pe buna dreptate, ca fiind unul dintre cele mai frumoase si bine conservate orase istorice din Romania si Europa, cu un patrimoniu arhitectural care se intinde pe 80 de hectare. Colectiile initiale ale baronului Von Brukenthal - constand din cabinet de stampe, pinacoteca, biblioteca si o colectie numismatica - au luat nastere cu precadere in intervalul de timp dintre anii 1759 si 1774, iar astazi muzeul include Galeria de Arta Europeana, Biblioteca Brukenthal, Galeria de Arta Romaneasca, Galeria de Arta Contemporana, Muzeul de Istorie, cel de Istorie Naturala, Muzeul de Istorie a Farmaciei si Muzeul de Vanatoare.

acum 110 luni (28 Feb 2015)

Unul dintre cele mai vechi orase din tara noastra este Mangalia de astazi. Cetatea Callatis, cum era ea denumita odinioara, a fost o colonie intemeiata cu peste 25 de secole in urma de negustorii si navigatorii greci, atrasi de pozitia favorabila si de schimbul avantajos cu bastinasii geti. Colonia a fost fondata pe locul unei asezari getice cunoscuta sub numele de Acervetis sau Cerbatis, pe un teren fertil aflat in vecinatatea marii si a unui lac cu apa dulce, actualul Lac Mangalia.

Profesorul de istorie Marin Scurtu spune ca pozitia geografica avantajoasa a asezarii i-a convins imediat pe greci de oportunitatea construirii unei cetati in acest loc: iesirea la mare si accesul la un lac de apa dulce (actualul lac Mangalia), terenurile fertile, o pozitie militara avantajoasa, toate acestea confirmau viziunea oracolului care i-a indrumat pe greci catre acest pamant. Previziunea unui oracol a fost cea care s-a aflat la baza construirii Callatisului, cetate care avea sa devina intr-un timp scurt una dintre cele mai puternice din zona, dar, in acelasi timp, si una dintre cele mai bogate. De-a lungul istoriei sale, cetatea a fost pusa de nenumarate ori in fata unor asedii puternice, dar cel care avea sa o supuna dominatiei macedonene, impreuna cu aliatele sale pontice, a durat cinci ani, din 313 pana in 308 i.Hr. Un asediu atat de lung nu avea cum sa nu-si puna amprenta asupra asezarii, dar orasul s-a refacut repede, parcurgand rapid treptele bogatiei materiale si culturale. Cele doua cetati au profitat din plin de pe urma conditiilor comerciale prielnice create de Imperiul Roman. De Mangalia este legat si faptul ca aici a fost descoperit, in 1959, singurul papirus din Romania si cel mai vechi din Europa. El poate fi vazut acum la Muzeul de Arheologie "Callatis" din Mangalia.

Atat zidurile de incinta ale vechii cetati Callatis, cat si ruinele edificiului roman, mai pot fi vazute inca in apropierea falezei orasului ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro