Cat munceste un rom care vrea sa reuseasca in viata. "Dublu. De la oameni mari vin discriminarile, nu de la copii"

Cat munceste un rom care vrea sa reuseasca in viata.

O PICATURA INTR-UN OCEAN DE IGNORANTA Si totusi, in aceasta lume arhaica, un copil de etnie roma de la Strehaia a reusit sa sparga tiparele si sa demonstreze lumii intregi ca poate deveni un cetatean onest si de nadejde al acestei tari. A URMAT SCOALA DE AGENTI DE POLITIE DE FRONTIERA In 2008, dupa absolvirea liceului, a ales sa urmeze cursurile scolii de pregatire a agentilor politiei de frontiera "Avram Iancu" din Oradea, judetul Bihor. Putea sa intre foarte usor pe locuri rezervate special tinerilor de etnie roma unde concurenta este foarte mica si practic admiterea era extrem de facila, insa Mihaela a ales sa dea examen alaturi de ceilalti candidati: "Nu am profitat, nu am vrut sa intru pe locurile de romi.

acum 91 luni (1 Oct 2016)

Mihaela Lavinia Mihai s-a nascut in 1990, la Comanda, o suburbie a Strehaiei, unde traieste o mare comunitate de romi din Mehedinti.

Chiar daca lucrurile s-au mai schimbat intr-o oarecare masura in sanul familiilor de tigani dupa 1990, in general, se pastreaza inca traditia casatoriei minorilor, cu zestrea de rigoare. O PICATURA INTR-UN OCEAN DE IGNORANTA

Si totusi, in aceasta lume arhaica, un copil de etnie roma de la Strehaia a reusit sa sparga tiparele si sa demonstreze lumii intregi ca poate deveni un cetatean onest si de nadejde al acestei tari. Nu i-a fost usor, rautatile au venit chiar de acolo de unde te astepti mai putin, adica de la dascalii sai, dar cu toate astea, a mers mai departe si si-a urmat visul. Mama mea este casnica, iar tata a fost angajat la CFR, insa, de cand s-au facut reduceri de personal, a plecat sa lucreze in strainatate, iar acum este angajat in aeroportul din Munchen. Parintii mei sunt oameni educati, au facut si ei scoala, s-au ocupat foarte mult de educatia mea, au facut multe sacrificii, au plecat sa munceasca in strainatate tocmai pentru ca eu sa am o sansa in viata", spune tanara.

"Erau doar 25 de locuri si bineinteles ca era nebunie pe acele locuri, toti copiii oamenilor importanti din oras trebuiau sa intre in aceasta clasa. Ce sa caut eu intr-o clasa unde majoritatea erau copii de profesori, de judecatori?", povesteste Mihaela. In timp, adolescenta a inceput sa vina cu teama la scoala si de aici pana la a absenta de la cursuri a fost doar un pas.

Cand Mihaela a acumulat 20 de absente, diriginta a avut insa grija sa-i informeze cu celeritate, sa le atraga atentia ca fiica lor a luat-o pe un drum gresit, isi aminteste tanara.

A fost momentul in care Mihaela Lavinia Mihai si-a dat seama ca trebuie sa puna punctul pe "i": "Din acea clipa, mi-am spus ca trebuie sa port acest razboi cu ea, ca trebuie sa invat dublu decat ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro