Bancile se tem sa dea credite, iar romanilor le este frica sa le ia

Ce arata statistica BNR Conform ultimelor date ale Bancii Centrale, creditele pentru populatie si firme au scazut in noiembrie cu 0,1% fata de octombrie, insa in termeni reali au avansat cu 0,1%, la 213,66 miliarde lei, pe fondul cresterii imprumuturilor in lei cu 0,5% si al diminuarii celor in valuta cu 0,5%. La 30 noiembrie 2014, creditul neguvernamental a inregistrat o reducere de 2,7% (-4% in termeni reali) fata de 30 noiembrie 2013, pe seama majorarii cu 9,1% a componentei in lei (7,7% in termeni reali) si a diminuarii cu 10,3% a componentei in valuta exprimata in lei (exprimat in euro, creditul in valuta s-a redus cu 10%).

acum 112 luni (23 Dec 2014)

Scaderea dobanzii de politica monetara nu a repornit creditarea, asa cum era de asteptat. Astfel, aceasta a scazut de la 5,25%, cat era la inceputul lunii mai a anului trecut, la 2,75%. Cu toate acestea, BNR anunta o scadere a creditelor pentru populatie si pentru companii atat in ceea ce priveste luna noiembrie comparativ cu octombrie, cat si raportat la perioada similara a anului trecut . Acesta spune ca multe companii au o stare financiara destul de precara, iar la nivelul populatiei situatia nu este foarte buna fiindca gradul de indatorare este ridicat, iar veniturile nu au crescut.

Chiar si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, afirma ca este putin probabila o revenire "spectaculoasa" a creditarii pe termen scurt, atat din perspectiva cererii, cat si a ofertei. Dar, analistul economic Florin Citu sustine ca finantarea de pe piata locala este doar pe termen foarte scurt, ceea ce inseamna ca bancile prefera sa crediteze pe termen lung doar acele sectoare unde au garantii de la stat.

Pe de alta parte, un studiu recent a aratat ca bancherii se tem cel mai mult de creditele neperformante.

Ce arata statistica BNR

Conform ultimelor date ale Bancii Centrale, creditele pentru populatie si firme au scazut in noiembrie cu 0,1% fata de octombrie, insa in termeni reali au avansat cu 0,1%, la 213,66 miliarde lei, pe fondul cresterii imprumuturilor in lei cu 0,5% si al diminuarii celor in valuta cu 0,5%. Comparativ cu anul trecut, creditul s-a contractat cu 2,7%.

Astfel, creditul in lei a crescut cu 0,5% (0,6% in termeni reali), in timp ce creditul in valuta exprimat in lei s-a diminuat cu 0,5% (exprimat in euro, creditul in valuta a scazut cu 0,7%). La 30 noiembrie 2014, creditul neguvernamental a inregistrat o reducere de 2,7% (-4% in termeni reali) fata de 30 noiembrie 2013, pe seama majorarii cu 9,1% a componentei in lei (7,7% in termeni reali) si a diminuarii cu 10,3% a componentei in valuta exprimata in lei (exprimat in euro, cre... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro