VIDEO Ce constructii anticutremur recomanda seismologul Marmureanu pentru zona Vrancei si pentru Bucuresti

VIDEO Ce constructii anticutremur recomanda seismologul Marmureanu pentru zona Vrancei si pentru Bucuresti

Sunteti avantajati in zona Vrancea de cutremure care se produc la mare adancime, 170-180 de kilometri, si aveti noroc ca nu sunt cutremure de suprafata, care produc efecte dezastruoase in zona epicentrala."

acum 77 luni (14 Nov 2017)

Marmureanu a spus ca solul din Bucuresti este foarte nisipos, motiv pentru care se impun constructii joase, in timp ce in Vrancea recomandarile sale se indreapta spre constructii inalte.

"In Focsani trebuie construite structuri tip trestie, pe cand in Bucuresti structuri tip stejar, mai rigide, pentru ca Bucurestiul este construit pe o suprafata foarte mare de nisipuri, argile. La Focsani, daca o sa construiti cladiri de 7-8 etaje nu se intampla nimic. Sunteti avantajati in zona Vrancea de cutremure care se produc la mare adancime, 170-180 de kilometri, si aveti noroc ca nu sunt cutremure de suprafata, care produc efecte dezastruoase in zona epicentrala."

Acesta a tras un semnal de alarma cu privire la faptul ca inainte exista o colaborare intre inginerii constructori si seismologi, dar astazi acest lucru a disparut si azi se construieste haotic.

"Focsaniul a fost construit pentru gradul 9 de seismicitate. Chiar am rugat ca daca cineva a intervenit la structura de rezistenta sa putem lua niste masuri si sa refacem structura de rezistenta asa cum a fost. Noi am avut o actiune de a identifica si expertiza blocurile construite inainte de 1977. Dar si inainte de 1977 noi proiectam pentru gradul 9 de seismicitate. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro