The New York Times, despre Romania: Cea mai rapida crestere economica din Europa s-ar putea indrepta catre probleme

The New York Times, despre Romania: Cea mai rapida crestere economica din Europa s-ar putea indrepta catre probleme

Cu toate acestea, scena de la mall ilustreaza si de ce multi economisti sunt pesimisti ca averea Romaniei poate continua sa se imbunatateasca si de ce unii se tem ca urmatoarea criza din Europa se formeaza deja. Pentru a plati majorari salariale, guvernul a redus cheltuielile pentru investitii in autostrazi si alte lucrari publice - o decizie care nu este deloc diferita de aceea de a nu ii plati unui student taxa de scolarizare, pentru ca ai vrea sa finantezi o piscina noua. Efortul a fost sporit de un atac asupra coruptiei oficiale, realizat de o agentie creata cu mai mult de un deceniu in urma - DNA -, ca parte a campaniei de succes a Romaniei pentru aderarea la Uniunea Europeana. Noriel, o companie romaneasca de jucarii cumparata anul trecut de un fond privat polonez si american, s-a extins de la 46 de magazine la nivel national pana la 60.

acum 78 luni (19 Oct 2017)

"Inclinatiile acestei pensionare la mall explica de ce Romania are cea mai rapida crestere economica din Europa. In prima jumatate a anului, ea s-a extins, cu un ritm de crestere de 5,8% fata de aceeasi perioada a anului precedent", arata publicatia americana.

Cu toate acestea, scena de la mall ilustreaza si de ce multi economisti sunt pesimisti ca averea Romaniei poate continua sa se imbunatateasca si de ce unii se tem ca urmatoarea criza din Europa se formeaza deja. O mare parte din cresterea pe care a experimentat-o Romania este produsul unei prosperitati neasteptate a consumatorilor - una finantata de cresteri salariale in sectorul public, oferite de un guvern a carui generozitate populista preseaza limitele ucigase ale aritmeticii.

Pentru a plati majorari salariale, guvernul a redus cheltuielile pentru investitii in autostrazi si alte lucrari publice - o decizie care nu este deloc diferita de aceea de a nu ii plati unui student taxa de scolarizare, pentru ca ai vrea sa finantezi o piscina noua. Teama este data de faptul ca majorarile salariale plus reducerile de impozite au generat o explozie momentana a activitatii economice care va lasa tara indatorata.

"Facem aceleasi greseli ca Grecia", a declarat Cristian Paun, economist la Academia de Studii Economice din Bucuresti.

Pentru moment, orice comparatie cu Grecia, cel mai extrem exemplu al unei economii distruse de o guvernare fara limite a guvernului, da dovada de naivitate. La sfarsitul anului trecut, datoria publica a Romaniei era de aproximativ 39% din productia sa anuala, o fractiune din procentul din Statele Unite (74%), Marea Britanie (92%) sau Grecia (182%). Venitul disponibil median al Romaniei este mai mic de o zecime din veniturile din Suedia si Austria, potrivit Uniunii Europene. In Bucuresti, birouri moderne stau alaturi de vechile cladiri cu fatadele sfaramate.

Guvernul se confrunta c... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro