Rusinea de a fi romani

Reactiile autoritatilor si ale cetatenilor romani fata de documentarul "The Romanians are coming" al postului de televiziune britanic Channel 4 scot la iveala mult mai multe aspecte neplacute ale felului nostru de a fi decat a facut-o un film mai degraba uman si induiosator. Daca tu te superi ca politicienii sau jurnalistii britanici, italieni ori spanioli te baga intr-o gramada definita doar de apartenenta etnica, daca te deranjeaza ca tu, un om harnic si muncitor, esti asimilat cu infractorii, ei bine gandeste-te ca la fel se simt si romii cinstiti cand nu li se da nici o sansa doar pentru ca provin din aceasta etnie, gandeste-te ca tu nu esti cu nimic mai presus decat politicienii sau jurnalistii impotriva caruia te arati acum atat de revoltat.

acum 110 luni (24 Feb 2015)

Reactiile autoritatilor si ale cetatenilor romani fata de documentarul "The Romanians are coming" al postului de televiziune britanic Channel 4 scot la iveala mult mai multe aspecte neplacute ale felului nostru de a fi decat a facut-o un film mai degraba uman si induiosator. O faceam zilnic in tara, la colt de strada, la serviciu si la televiziunile de stiri, iar acum ne-am extins si la nivel international. Ambasadorul Romaniei la Londra, Ion Jinga, s-a umplut de penibil cand a protestat oficial fata de o productie pe care nici macar nu o vazuse. "In urma publicarii, de catre postul de televiziune Channel 4, a sumarului de prezentare a documentarului, Ambasadorul Romaniei la Londra, dr. Ion Jinga, a transmis o scrisoare producatorului emisiunii, Katie Buchanan, exprimand surprinderea si dezamagirea cu privire la continutul mesajului de promovare si, totodata, speranta ca situatia va fi corectata", se arata intr-un comunicat al Ambasadei Romaniei la Londra.

Reactia ambasadorului, dar si protestele de la Londra ale unor conationali ne arata si faptul ca, pentru o parte dintre romani, libertatea de exprimare absoluta isi pierde absolutismul daca priveste rufele noastre murdare. Nu mai departe de acum o luna, dupa atacul terorist asupra revistei satirice Charlie Hebdo, nu mai aveai loc pe Facebook de romanii care proclamau ca nu trebuie sa existe nici o ingradire asupra libertatii de exprimare. Si atunci ne exprimam "speranta ca situatia va fi corectata", vorba excelentei sale Ion Jinga de la Londra.

La un sfert de veac de la caderea comunismului si la aproape opt ani de la intrarea in Uniunea Europeana, nu prea intelegem cum sta treaba cu democratia. Da, poate ca se intampla asa in mass-media noastra subventionata cu bani furati de politicieni corupti, dar nu inseamna ca e la fel in presa adevarata. Si nu cumva asta a fost lectia pe care ne-au predat-o caricaturistii de la Charlie Hebdo, care au ales sa moara pentru ca libertatea de exprimare nu se mu... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro