Rusia si China se simt vizate si de scutul coreean

Desi s-a precizat ca proiectul nu va viza decat atacurile potentiale provenite din Coreea de Nord "si nu va fi dirijat contra unei terte tari", prezenta unui astfel de dispozitiv atat de aproape de frontierele lor, irita atat China, cat si Rusia, care vad o atingere directa a intereselor lor de securitate si al conceptului de "stabilitate strategica globala" pe care intentioneaza sa il apere. Impinse de aceasta dinamica, SUA au cucerit aparent spatiul strategic necesar consolidarii sistemului regional de securitate in favoarea lor, oferind in acelasi timp garantiile cerute de partenerii si aliatii din Asia de Nord ca si din Asia de Sud-Est.

acum 92 luni (19 Aug 2016)

Sistemul antiracheta pe care SUA vor sa il amplaseze in Coreea de Sud vizeaza protejarea acestei tari de un potential atac al Nordului, dar face parte dintr-un plan strategic regional de securitate.

SUA si Coreea de Nord au anuntat recent ca au juns la un acord asupra amplasarii, in 2017, a sistemului THAAD (terminal high-altitude area defense), conceput pentru interceptarea si distrugerea rachetelor balistice atunci cand sunt inca in afara atmosferei sau cand intra in ultima faza de zbor. Si nu sunt singurele reactii susceptibile sa ingrijoreze guvernul sud-coreean si sa altereze subtilul echilibru diplomatic mentinut pana acum de Seul intre indispensabilii, dar ireconciliabilii parteneri americani si chinezi.

Desi s-a precizat ca proiectul nu va viza decat atacurile potentiale provenite din Coreea de Nord "si nu va fi dirijat contra unei terte tari", prezenta unui astfel de dispozitiv atat de aproape de frontierele lor, irita atat China, cat si Rusia, care vad o atingere directa a intereselor lor de securitate si al conceptului de "stabilitate strategica globala" pe care intentioneaza sa il apere.

Moscova, care nu inceteaza sa denunte intarirea NATO in Baltica si instalarea unui sistem de aparare antiracheta in Europa, nu poate accepta perspectiva unei redefiniri a arhitecturii regionale de securitate in favoarea SUA pe flancul sau asiatic. Daca inmultirea provocarilor nord-coreene a atins un prag preocupant de la venirea lui Kim Jong-un in fruntea tarii, in decembrie 2011, deteriorarea relatiilor chino-americane si impactul asupra restului Asiei nu sunt straine de aceasta decizie de amplasare a unui scut antiracheta. Multa vreme amanata de Senat, care doreste sa menajeze China, decizia intervine in momentul in care China si-a vazut revendicarile ei istorice asupra unei parti din Marea Chinei de Sud invalidate de Curtea permanenta de Arbitraj de la Haga.

Acest dublu semnal are sanse putine sa fie auzit si inteles la Beijing car... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro