Romanii de la ARCA au fascinat America. De ce ai aflat abia acum de ei

Romanii de la ARCA au fascinat America. De ce ai aflat abia acum de ei

Poate zbura la circa 30 de centimetri distanta de pamant, pe diverse suprafate, cu o viteza de pana la 20 de kilometri pe ora si poate cara o greutate de aproximativ 80 de kilograme. Acestea sunt diferite de cele folosite la franarea avioanelor supersonice sau a masinilor pregatite pentru curse de mare viteza, deoarece sunt mai usoare si mai mari, greutatea fiind un factor esential. "Din pacate, din punctul de vedere al resurselor financiare si de spatiu, Ro-mania este extrem de limitata. A adaugat si ca New Mexico are o dimensiune de aproa-pe doua ori mai mare decat Romania si o populatie de opt ori mai mica. NASA, ESA, ROSCOSMOS si altele detinute si finantate de stat au pierdut cursa, pentru ca daca tarile lor nu mai au de ce sa se intreaca, nu mai au de ce sa bage bani.

acum 100 luni (27 Dec 2015)

In urma cu trei ani participam la o conferinta de presa ARCA. Nu stiam ce este, ce face si de ce ii pasa cuiva de o agentie spatiala care a avut prea putine realizari notabile. Am ajuns, am aflat si am devenit un suporter tacut al acestei companii, pentru ca demonstra ca poti face, si in Romania, lucruri interesante, dar mai ales poti dezvolta proiecte de explorare spatiala. N-a facut niciunul pe cont propriu, n-a ajuns pe Luna sau Marte, dar ar putea fi un pion, mai mult sau mai putin important, in angrenajul misiunilor importante ale unor agentii mai mari, cum ar fi ESA (Agentia Spatiala Europeana).

Pe 24 decembrie 2015, ARCA transmite un comunicat de presa prin care informeaza despre placa ArcaBoard.

Dintre toate creatiile acestea, si cele care vor urma, niciuna nu este perfecta si nu este folosibla acum. Este propulata electric, avand 272 cai putere si dezvolta o putere de 203 wati, fiind cel mai puternic si mai usor vehicul personal creat vreodata, sustine agentia. Costa 19.900 de dolari - o suma imensa pentru un asa gadget - si are o autonomie de doar sase minute! Daca vrei sa fie gata in 35 de minute, ai o placa ArcaDock pentru care platesti 4.500 de dolari.

In videoclipul de mai sus il vezi pe Dumitru Popescu, fondatorul si presedintele ARCA Space, incercand vehiculul si vezi ca n-are control asupra acestuia. Ceea ce apare in videoclip este si realitatea: un prototip putin altfel fata de altele si deloc pregatit pentru productia de masa. Poate zbura la circa 30 de centimetri distanta de pamant, pe diverse suprafate, cu o viteza de pana la 20 de kilometri pe ora si poate cara o greutate de aproximativ 80 de kilograme. Daca ArcaBoard este (aproape) inutil, de ce mai e?

Ca sa vorbim despre ArcaBoard ca un proiect, trebuie sa amintesc de ARCA Space si ce a reusit pe vremea in care era in Romania. A fost fondata in 1999 de Dumitru Popescu, iar in 2004 s-a remarcat... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro