Revolta elevilor impotriva uniformelor scolare. Presedintele Consiliului Elevilor: Uniforma este o modalitate prin care scoala vrea sa impuna abuziv un set de reguli

Vlad Stefan: Din punctul de vedere al Consiliului National al Elevilor, in ziua de astazi, uniforma scolara reprezinta o modalitate prin care scoala romaneasca incearca sa se exonereze de raspunderea de a conferi elevilor valori si principii legate de conduita si etica scolara, impunand abuziv un set de reguli menite, ca prin intermediul fricii si al presiunii sa ii constranga pe elevi sa se supuna. Mai mult de atat, uneori din frica de a se impotrivi sistemului, alteori din simpla dorinta de a nu le cauza probleme copiilor, parintii aleg sa finanteze uniformele scolare, considerand ca acestea ar putea reprezenta un element de siguranta, insa, nu stiu cu ce ar putea uniforma sa ii protejeze pe elevi in perimetrul scolii.

acum 86 luni (22 Feb 2017)

Consiliul National al Elevilor a sesizat faptul ca purtarea uniformei da posibilitatea aparitiei unor abuzuri venite din partea conducerii unitatilor de invatamant.

Intr-un comunicat public, Consiliul National al Elevilor (CNE) arata ca, in judete precum Bacau, Mures, Salaj, Suceava, Iasi, Brasov, Galati, Botosani, Dolj, Tulcea, Vrancea si Giurgiu au fost semnalate cazuri in care scolarii care nu purtau uniforme nu li s-a permis accesul in incinta unitatilor de invatamant. Elevii au considerat aceasta interdictie drept un abuz, dat fiind faptul ca accesul ar trebui sa se faca doar pe baza carnetului de elev si nu a vestimentatiei.

Romania libera a stat de vorba presedintele Consiliului National al Elevilor, Vlad Stefan, pentru a afla cum este privita uniforma scolara, asimilata in mentalul colectiv deopotriva ca un semn al apartenentei la o institutie de prestigiu, dar si ca o uniformizare a spiritului.

Vlad Stefan: Din punctul de vedere al Consiliului National al Elevilor, in ziua de astazi, uniforma scolara reprezinta o modalitate prin care scoala romaneasca incearca sa se exonereze de raspunderea de a conferi elevilor valori si principii legate de conduita si etica scolara, impunand abuziv un set de reguli menite, ca prin intermediul fricii si al presiunii sa ii constranga pe elevi sa se supuna. Egalitatea nu ar trebui sa ii uniformizeze pe elevi, sa ii supuna anumitor dogme irelevante, ci sa le arate faptul ca fiecare dintre ei are aceleasi sanse si oportunitati de dezvoltare, indiferent de statutul financiar al parintilor. Promovam un elitism traditionalist, fara sa intelegem ca ceea ce conteaza in educatie este plus valoarea si, atata timp cat incercam sa segregam in permanenta sistemul educational in ,,scoli de prestigiu" si ,,restul scolilor" nu facem altceva decat sa distorsionam adevarul si sa tindem sa credem ca doar elita conteaza. Din acest motiv, uniforma, ca element de apartenenta si mandrie nu poate reprezenta un argument.... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro