Record absolut in educatie: 26% abandon scolar dupa repartitia pentru admiterea la liceu

Record absolut in educatie: 26% abandon scolar dupa repartitia pentru admiterea la liceu

> Dintre acestia s-au prezentat la examenul de Evaluare Nationala 148.600, si au luat peste media 5, 111.500. Din experienta anilor trecuti, cel mult 20.000 de elevi vor intra la Scoala Profesionala, pentru ca reteaua de astfel de scoli este prea putin extinsa, si aproape deloc in mediul rural. Facem periodic strategii, schimbam legislatia an de an, in functie de ministrii in functie (s-au tot schimbat cam la un an, acum la jumatate de an), iar rezultatele sunt catastrofale.

acum 93 luni (19 Jul 2016)

>

Dintre acestia s-au prezentat la examenul de Evaluare Nationala 148.600, si au luat peste media 5, 111.500.

Din experienta anilor trecuti, cel mult 20.000 de elevi vor intra la Scoala Profesionala, pentru ca reteaua de astfel de scoli este prea putin extinsa, si aproape deloc in mediul rural.

Majoritatea unitatilor care intra in contract tripartit (scoala, parinti, angajatori), mai ales in localitatile mici, au nevoie 4-6 elevi, nu de 25 cat presupune o clasa. De aici dificultatile de a gasi mai multi angajatori, la aceeasi meserie, pentru a realiza o clasa intreaga.

Ajungem astfel la un procent de 74% dintre absolventii de clasa a VIII-a care isi continua studiile, iar 26% sunt in abandon scolar, in perioada invatamantului obligatoriu. O cifra imensa, stiind ca media europeana este de 12%, iar obiectivul Europa 2020 este de 10%. O parte va munci alaturi de parinti in agricultura de subzistenta. Alta parte se va angaja ca muncitori necalificati, tot in agricultura sau in alte companii, pe salarii foarte mici, de regula in munca la negru.

La acest fenomen de abandon scolar asistam an de an.

Fiind in jurul varstei de 14-15 ani, va fi greu sa gaseasca angajatori, romani sau straini, pentru ca e ilegal sa angajezi tineri sub 16 ani.

Acesta a fost motivul pentru care Legea Educatiei Nationale prevedea clasa a IX-a la gimnaziu, pentru ca elevii care intra pe un traseu de educatie, nonformala sau informala, sa aiba minimum 16 ani, sa poata intra legal in piata muncii.

Regasim in aceasta repartitie 8000 de elevi care intra la liceu cu note sub 5 la Evaluarea Nationala. Acesti elevi nu au cum sa parcurga in bune conditii traseul liceal, un traseu pretentios, care prevede asimilarea unor cunostinte sofisticate (derivate, integrale, fizica cuantica, critica si teorie literara etc.), cand ei n-au fost in stare sa ia 5 la examenul de Evaluare Nationala, dupa clasa a VIII-a.

Prese... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro