O biserica a rezistat incendiilor si cutremurelor, dar a fost distrusa de comunisti cu un tanc sovietic

O biserica a rezistat incendiilor si cutremurelor, dar a fost distrusa de comunisti cu un tanc sovietic

Aici s-a oficiat primul Te Deum al Romaniei independente, in prezenta lui Carol I La 30 aprilie 1878 se oficia in biserica "Sfantul Nicolae" din Pitesti primul Te Deum al Romaniei independente: in prezenta regelui Carol I, dupa ce primise defilarea Regimentelor de Dorobanti, avea loc o manifestare grandioasa de multumire inaltata lui Dumnezeu pentru victoriile de la Grivita, Rahova si Plevna. Printr-o alta hotarare a Consiliului de Ministri din 23 aprilie 1962, se "aproba scoaterea din lista monumentelor de cultura de pe teritoriul Republicii Populare Romania a Bisericii Sfantul Nicolae din Pitesti", semnat de prim-ministrul Ion Gheorghe Maurer. O biserica din vecinatate, salvata de patriarhul Justinian Preotii din Protoieria Pitesti au reusit totusi sa salveze icoanele, sfesnicele imparatesti, cartile de cult, policandrul daruit de Carol I si alte obiecte de cult, care au fost donate altor biserici.

acum 87 luni (23 Jan 2017)

Pe 26 octombrie 1802, in jurul orei 12:00, un cutremur cu o magnitudine de 7,9 grade pe scara Richter s-a resimtit violent la Pitesti, Biserica "Sfantul Nicolae" fiind distrusa de intensitatea acestuia. In 1848, un incendiu de proportii distruge aproape in intregime urbea Pitestilor: "In 18 august 1848, la trei ceasuri din noapte, au ars tot Targul Pitesti, trei mahalale si trei biserici, intre care si Biserica Sfantul Nicolae".

Din anul 1873, in turla clopotnitei de deasupra pronaosului, avea sa fie instalat un ceas cu patru cadrane orientate spre cele patru puncte cardinale, danie facuta bisericii de farmacistul Stefan Babic, pastrat in colectia Muzeului Judetean Arges. Constructie de tip nava, de mari dimensiuni (cca.

Aici s-a oficiat primul Te Deum al Romaniei independente, in prezenta lui Carol I

La 30 aprilie 1878 se oficia in biserica "Sfantul Nicolae" din Pitesti primul Te Deum al Romaniei independente: in prezenta regelui Carol I, dupa ce primise defilarea Regimentelor de Dorobanti, avea loc o manifestare grandioasa de multumire inaltata lui Dumnezeu pentru victoriile de la Grivita, Rahova si Plevna. Un martor ocular isi amintea "cum a sosit Domnitorul Carol, calare si plin de praf si cum oamenii se imbratisau, se sarutau si plangeau de bucuria neamului romanesc". La 8 iunie 1884, Casa Regala a Romaniei daruia bisericii "Sfantul Nicolae" din Pitesti un policandru cu urmatoarea inscriptie: "Carol I al Romaniei inchina Bisericii din orasul Pitesti cu hramul Sfantul si Facatorul de minuni Nicolae acest odor in amintirea zilelor de 9 Maiu 1866, 10 Maiu 1878, 14 Decembrie 1877 ziua reintoarcerii acasa dupa izbanzile din Bulgaria".

A fost declarata monument de arhitectura

Prin 1905, in scuarul amenajat in partea de nord a lacasului de cult, "la umbra unei salcii pletoase", s-a ridicat bustul din bronz al ilustrului om politic Ion C. Intr-un inventar al Primariei Pitesti din anul 1948, biserica "Sfantul Nic... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro