Musulmana in Romania: "Sunt femei care aleg pur si simplu sa poarte valul islamic. Nu mai e nevoie de explicatii"

Isi doreste ca liderii religiosi musulmani sa condamne mai vehement fundamentalismul si sinucigasii cu bombe, dar la fel de mult vrea ca europenii sa nu mai trateze Islamul ca un monolit si sa inceteze sa mai politizeze atat de mult valul Islamic care poate fi o chestiune de alegere proprie. Acest lucru este o lipsa de respect fata de toate femeile musulmane care au dus zeci de ani de lupta impotriva opresiunii barbatilor care le-au obligat sa poarte hijabul si valul. Societatile in care totul este interzis, incepand de la modul cum respiri pana la cum gesticulezi pe strada sau cum privesti, sunt experiente de viata care iti lasa anumite traume sufletesti sau anumite motivatii pentru care sa lupti si sa crezi ca intr-o buna zi, macar accesul la informatie si la educatie va fi posibil pentru o parte dintre femeile de acolo. Vreau sa citesc ca exista o revolta impotriva umilintelor la care sunt supuse unele dintre femeile musulmane, la bataile care au loc in cadrul familiei, la violul marital, interdictia de a studia sau de a avea anumite optiuni sau la drama prin care trec multe femei victime ale poliginiei. Avem milioane de papagali musulmani care citesc zi de zi Coranul, avem hafizi - persoana care stie pe de rost tot Coranul - dar care nu inteleg ce recita. Modul in care intelege si isi traieste religia un musulman de la Abu Dhabi este destul de diferit de ala care si-o traieste de la Jakarta sau dintr-un satuc din Turcia, unul din Afganistan sau un musulman care s-a nascut la Londra.

acum 97 luni (7 Apr 2016)

Isi doreste ca liderii religiosi musulmani sa condamne mai vehement fundamentalismul si sinucigasii cu bombe, dar la fel de mult vrea ca europenii sa nu mai trateze Islamul ca un monolit si sa inceteze sa mai politizeze atat de mult valul Islamic care poate fi o chestiune de alegere proprie. Presa, in schimb, este cea care, profitand de astfel de situatii, face rating, dar, in acelasi timp, poate influenta comportamentele celor care nu cunosc deloc specificitatea comunitatii musulmane. Un interviu cu o musulmana feminista despre cele doua tipuri de radicalism care au declansat retorici xenofobe de ambele parti ale unui razboi intretinut de altii. Inainte sa aruncati cu ura in Fatma Y?lmaz, cititi randurile de mai jos.

"Adevarul": Accidentul cu adolescentele musulmane agresate in Bucuresti a starnit un val de reactii care mai de care mai instigatoare la ura. A trait trei ani in Iran

Fatma Ruxandra Yilmaz are dubla cetatenie - romano-turca, a absolvit "Istoria" in Iran (Universitatea Azad) si "Relatii Internationale si Studii Europene" la Universitatea Titulescu din Bucuresti, iar in prezent este masteranda in cadrul SNSPA - "Programul Politici, Gen si Minoritati". A activat in cadrul mai multor organizatii care promoveaza drepturile femeilor musulmane si este angajata in actiuni care promoveaza drepturile acestora la educatie. Domeniul sau de interes si cercetare este legat, in special, de femeile musulmane din Europa.

Fatma Ruxandra Y?lmaz: Mie nu-mi este foarte clar ce s-a intamplat in acest caz si nici nu sunt convinsa ca agresorii ar fi actionat in urma unor discursuri publice - de tipul celor tinute de Ana Blandiana, Gabriel Liiceanu sau Traian Basescu. Nu cred ca acele persoane aveau astfel de preferinte intelectuale. La fel, nu sunt convinsa ca le-ar fi atacat pe fetele respective pentru ca apartineau unei anumite religii - pentru ca nu exista un raport oficial al autoritatilor care... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro