Misteriosul manuscris Voynich, unul dintre pilonii romanului "Solenoid" al lui Cartarescu, va fi reprodus in Spania

Misteriosul manuscris Voynich, unul dintre pilonii romanului

Sute de cercetatori si-au petrecut viata incercand sa interpreteze aceasta carte misterioasa - cu pagini de manuscris elegante, ilustratii de plante stranii si desene cu femei nud - careia i-au fost atribuite anumite puteri magice. O mica editura din nordul Spaniei, Siloe, a obtinut in sfarsit, dupa 10 ani de eforturi, autorizatia de a-l reproduce si de a difuza manuscrisul in 1.000 de copii.

acum 92 luni (26 Aug 2016)

Sute de cercetatori si-au petrecut viata incercand sa interpreteze aceasta carte misterioasa - cu pagini de manuscris elegante, ilustratii de plante stranii si desene cu femei nud - careia i-au fost atribuite anumite puteri magice.

Lucrarea, degradata de timp, nu iese decat foarte rar din seiful bibliotecii Beinecke de la Universitatea Yale din Statele Unite.

O mica editura din nordul Spaniei, Siloe, a obtinut in sfarsit, dupa 10 ani de eforturi, autorizatia de a-l reproduce si de a difuza manuscrisul in 1.000 de copii. "Este o carte inconjurata de o anumita aura, incat sa o vezi pentru prima data, te umple de o emotie greu de descris", a adaugat el.

Editura Siloe este specializata in publicarea de facsimile de manuscrise vechi.

Editura inregistreaza la fiecare reproducere venituri cuprinse intre 7.000 si 8.000 de euro si a anuntat ca mai mult de 300 de cumparatori au rezervat deja cate un exemplar.

Raymond Clemens, conservator la biblioteca Beinecke, a explicat ca Universitatea Yale a decis sa cedeze drepturile de reproducere a lucrarii "pentru ca un numar mare de persoane isi dorea sa il consulte". "Daca vom lasa ca manuscrisul sa fie manipulat in acel fel, atunci mii de oameni l-ar citi si asta il va distruge".

Reproducerea "permite astfel bibliotecilor si muzeelor sa dispuna de o copie" si "noi insine vom folosi facsimilul pentru a-l arata, in afara bibliotecii, studentilor si altor persoane interesate", a spus reprezentantul bibliotecii americane.

Timp de multi ani, manuscrisul a fost prezentat ca opera unui calugar franciscan din secolul al XIII-lea, englezul Roger Bacon (de fapt, unul dintre primii avocati ai metodei experimentale in stiinta si in gandire), al carui interes pentru alchimie si magie l-au impins in inchisoare.

Altii cred ca ar fi putut fi opera unui tanar geniu al Renasterii italiene, Leona... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro