Marele secret al drumului antic pavat din Sarmizegetusa Regia. De ce monumentul nu mai arata deloc ca in vremea dacilor

Marele secret al drumului antic pavat din Sarmizegetusa Regia. De ce monumentul nu mai arata deloc ca in vremea dacilor

Drumul pavat antic de la Sarmizegetusa Regia a intrat cel mai recent in atenita publicului, anul trecut, cand reprezentantii Consiliului Judetean Hunedoara au anuntat ca vor efectua lucrari de restaurare in zona monumentului. Au disparut treptele La inceputul anilor 1980, o parte ruinelor drumului pavat a fost inclusa in marele proiect de restaurare a complexului arheologic Sarmizegetusa Regia, realizat de specialistii de la Muzeul din Deva, arheologi si restauratori, dar si arhitecti si ingineri de la Institutul de Proiectari Hunedoara.

acum 82 luni (28 Jun 2017)

Drumul pavat antic de la Sarmizegetusa Regia a intrat cel mai recent in atenita publicului, anul trecut, cand reprezentantii Consiliului Judetean Hunedoara au anuntat ca vor efectua lucrari de restaurare in zona monumentului. Mai exact, ca gardul metalic ce margineste zona pe o distanta de 40 de metri se afla intr-un stadiu avansat de degradare si se impune inlocuirea lui. Si in 2011, cu ocazia vizitei fostului premier al Romaniai, Emil Boc, in asezarea dacica, drumul antic de la intrarea in incinta sacra a Sarmizegetusei Regia a fost subiectul unor dezbateri.

Monumentul cunoscut ca drumul antic pavat al Sarmizegetusei Regia era, de fapt, sustin unii arheologi, un drum in trepte pe care stramosii nostri coborau de la intrarea in cetate spre templele acesteia. O portiune a sa a fost distrusa inca din Antichitate, o alta a ramas ascunsa sub pamant, iar circa 40 de metri decopertati au fost reconstituti fara a se mai tine cont de existenta treptelor remarcate de arheologi. Drumul antic pavat din Sarmizegetusa regia a fost scos la iveala in urma cercetarilor efectuate la inceputul anilor 1950 de echipa arheologului Constantin Daicoviciu. Imaginile vechi infatisau blocurile de calcar fasonate aduse de daci din cariera de la Magura Calanului, care se impleteau neregulat pentru a forma treptele constructiei.

Au disparut treptele

La inceputul anilor 1980, o parte ruinelor drumului pavat a fost inclusa in marele proiect de restaurare a complexului arheologic Sarmizegetusa Regia, realizat de specialistii de la Muzeul din Deva, arheologi si restauratori, dar si arhitecti si ingineri de la Institutul de Proiectari Hunedoara. Portiunea de 40 de metri a fost refacuta cu dale din calcar de Podeni, printre care au fost amestecate ramasitele fostelor trepte antice.

Arhitectul Cristian Calinescu, autorul cercetarii "Consolidarea, conservarea si valorificarea Complexului arheologic Sarmizegetusa - Gr... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro