INTERVIU. Sorin Dinu, analist economic: Lupta anti-saracie inseamna crearea de locuri de munca

Guvernul condus de Dacian Ciolos a lansat saptamana trecuta "Pachetul national anti-saracie", un plan in 47 de masuri de combatere a acestui fenomen care macina o parte importanta din populatia Romaniei. Cresterea ratei de ocupare a fortei de munca inseamna, desigur, crearea de locuri de munca. S.D.: Exista un obiectiv in Strategia Europa 2020, asumata de Romania, privind abandonul scolar, rata de ocupare si reducerea saraciei pe termen lung, numai ca sunt doua viziuni diferite: este o viziune pe termen scurt, care este asociata programului acestuia, care, prin masuri mici si marunte, atenueaza de fapt efectele saraciei, dar programul nu are efecte durabile pe termen lung ce tin de lupta anti-saracie. E trecuta in hartii, numai ca autoritatile noastre, de ani si ani de zile, nu stiu de ce, nu au trecut si la executia lucrarilor. Exista studii multe, facute la nivelul OECD (Organizatia pentru Cooperare Economica si Dezvoltare - n.r.) si in Statele Unite ale Americii, care pun in vedere tot acest diferential de venituri, in functie de diferite trepte de educatie. Sunt multe elemente structurale, care stau in spatele acestui program, pentru a combate saracia, pe care le stim: cum functioneaza sistemul de sanatate, cel de invatamant, cum reuseste economia sa produca locuri de munca la nivel local.

acum 98 luni (21 Feb 2016)

Guvernul condus de Dacian Ciolos a lansat saptamana trecuta "Pachetul national anti-saracie", un plan in 47 de masuri de combatere a acestui fenomen care macina o parte importanta din populatia Romaniei. Printre masurile pe care le-a propus Executivul se numara: cresterea ratei ocuparii populatiei de 20-64 de ani la 70%;

Programul contine o serie de masuri pentru copii, printre care "Scoala - motor de incluziune in zonele defavorizate", "Scoala dupa scoala", "A doua sansa" sau "Teach for Romania". In planul guvernamental se vorbeste despre masuri active de ocupare, antreprenoriat rural, urban si social. Pentru cei care depasesc 65 de ani, Cabinetul Ciolos introduce notiunea de "promovare a imbatranirii active". Cat de eficient este acest "pachet national anti-saracie" a explicat pentru "Romania libera" analistul economic Sorin Dinu.

Cum vi se pare Pachetul national anti-saracie lansat de Cabinetul Ciolos?

S.D.: Acest pachet anti-saracie este mai degraba un program de combatere a efectelor saraciei, nu anti-saracie, si o modalitate prin care, folosind resurse bugetare europene sau nationale, se creeaza niste facilitati pentru persoanele aflate in aceasta situatie. Din pacate, problema este combaterea saraciei pe termen lung, pornind de la fundamentele saraciei. Cresterea ratei de ocupare a fortei de munca inseamna, desigur, crearea de locuri de munca.

Care este acum nivelul de ocupare a fortei de munca in Romania?

S.D.: Rata de activitate in Romania este de 64-66%.

Pachetul contine o multime de masuri concrete, punctuale.

S.D.: De exemplu, ca se vor da copiilor bani pentru rechizite ori pentru vitamine etc. Acestea nu sunt masuri de combatere a saraciei, ci masuri de usurare a situatiei paupere si de a ajuta oamenii saraci sa treaca peste o perioada grea a vietii.

Pachetul anti-saracie duce cumva cu gandul la programul de asistare sociala a romanilor, de acum 13 ani, al Cabinetului Adrian Nastas... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro