Gabriel Oprea invoca, in dosarul "Limuzina", decizia CCR privind abuzul in serviciu. Avocat: "Fostul ministru a incalcat o decizie a CSAT, nu o lege"

Gabriel Oprea invoca, in dosarul

Judecatorul de camera preliminara a respins pe 19 octomrbie toate cererile si exceptiile formulate de Gabriel Oprea, Gheorghe Nicolae, Nelu Zarnica, Gabriel Nicolae Pavel si Marian Danut Iacob, precum si de partile responsabile civilmente Ministerul Afacerilor Interne si Departamentul de Informatii si Protectie Interna si a stabilit ca procesul poate incepe la Inalta Curte de Casatie si Justitie, intrucat probele si actele de urmarire penala sunt legale.

acum 86 luni (22 Feb 2017)

Fostul judecator si membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), avocatul Dan Lupascu a cerut, miercuri, instantei supreme, sa sesizeze Curtea Constitutionala in legatura cu un articol din Codul de procedura penala, potrivit caruia un judecator de Camera preliminara nu poate decide incetarea procesului penal.

"Este vorba de o exceptie de neconstitutionalitate care vizeaza procedura Camerei preliminare, in sensul ca actualul Cod de procedura penala limiteaza ipotezele in care judecatorul de camera preliminara poate dispune restituirea cauzei la procuror. In speta de fata noi sustinem ca datorita interventiei deciziei 405/2016 a Curtii Constitutionale (decizie privind definirea abuzului in serviciu n.red.) judecata nu poate continua deoarece acesta echivaleaza cu o cauza care impiedica exercitarea actiunii penale. Neputand continua exercitarea actiunii penale, judecatorul de camera preliminara, din pacate, nu poate sa dea o solutie de stingere a actiunii penale", a declarat Lupascu. Practic, Curtea Constitutionala nu considera abuz in serviciu daca functionarul incalca reglementari secundare: hotarari de guvern, fisa postului, ordin ministerial, ordin de prefect, caiet de sarcini etc.

Intrebat daca fostul ministru ar putea cere stingerea procesului inainte de a incepe judecata pe fond, Dan Lupascu a precizat ca "nu este prevazuta posibilitatea stingerii actiunii penale in procedura de Camera Preliminara, nu numai in acest caz, ci in orice alt caz. De exemplu, daca inculpatul decedeaza judecatorul de Camera preliminara este obligat sa sesizeze instanta de judecata, este ilogic, e absurd, dar nu poate da o alta solutie. La fel daca partile s-au impacat, daca a intervenit prescriptia, deci in toate aceste situatii judecatorul de camera preliminara nu poate da o asemenea solutie", a continuat Lupascu.

Lupascu a aratat ce solutie asteapta pentru clientul sau: "fie restituirea cauzei la Parche... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro