De ce nu gaseste Europa alti bani

Dar daca reglementarile nu sunt bine croite pe masura diverselor tipuri de participanti din piata si nu sunt adaptate la modul cum functioneaza de fapt pietele, acestea pot sufoca oportunitati de care, altfel, ar beneficia investitorii si economia. Astfel de investitii implica o varietate de produse, jucatori din piata si jurisdictii si, drept rezultat, efectul reglementarilor poate fi dificil de prevazut, cu atat mai putin de calculat. Efectele negative indirecte ale unor astfel de reglementari privind investitiile pe termen lung sunt, prin natura lor, mult mai dificil de identificat, dar pot fi la fel de daunatoare ca efectele directe - mai ales daca ii lasa pe investitori cu mai putine fonduri disponibile pentru investitii pe termen lung.

acum 108 luni (26 Apr 2015)

Una dintre provocarile majore cu care se confrunta economia europeana este lipsa de lichiditati in pietele sale de capital. De la criza financiara globala din 2008, a fost introdus un numar enorm de noi reguli. Dar pentru a facilita investitiile pe termen lung, de care Europa are nevoie cu disperare, ar fi intelept sa existe o reasezare a amplului mediu de reglementari care s-a dezvoltat in ultimii sase ani.

Dat fiind ca bancile sunt rezervate in a oferi noi imprumuturi, institutii precum fondurile de pensie au o pozitie buna pentru a satisface nevoia disperata de capital. Problema vine din faptul ca, in multe cazuri, regulile si reglementarile menite sa asigure stabilitatea pietelor financiare impiedica fondurile de pensii si alte institutii sa distribuie economiile usor si eficient. Cand sunt scrise si aplicate corect, asigura stabilitatea financiara, mentin (si, daca este necesar, refac) increderea in piete si faciliteaza investitii pe termen lung, ajutandu-i pe cetateni sa rezolve nevoile lor financiare de viitor. Dar daca reglementarile nu sunt bine croite pe masura diverselor tipuri de participanti din piata si nu sunt adaptate la modul cum functioneaza de fapt pietele, acestea pot sufoca oportunitati de care, altfel, ar beneficia investitorii si economia.

Noile conditii privind marjele pentru derivate, introduse cu scopul de a reduce riscurile sistemice, sunt doar un exemplu de astfel de constrangere sufocanta. Ar putea avea sens sa fie aplicate bancilor sau fondurilor de plasamente alternative, dar fondurile de pensii sunt institutii foarte solvabile, care aduc un risc sistemic mic sau chiar zero pentru pietele financiare. Fortandu-le sa puna deoparte active pentru scopuri colaterale, sunt practic private de capitalul care ar fi putut fi folosit pentru investitii pe termen lung.

Astfel de investitii implica o varietate de produse, jucatori din piata si jurisdictii si, drept rezultat, efectul reglementarilor poate fi dificil de prev... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro